
Volite li pržena jaja, a osobito ako volite omlete, evo vam ideje za isprobavanje. Jeste li ikad čuli za tornato omlet?
Tornado omlet, poznat i kao tornado omelette, priprema se tako da se jaja brzo okreću u tavi pomoću štapića za jelo ili kuhinjskih hvataljki, čime se stvara efekt vrtloga, odnosno tornada. Popularan je ne samo zbog svog dojmljivog izgleda, već i zbog mekane, kremaste teksture koja ga čini posebno ukusnim.
Za pripremu ovakvog omleta obično se koriste dva do tri jaja, koja se prethodno pomiješaju sa solju i mlijekom kako bi tekstura bila mekša. Tava se zatim zagrije na srednje jakoj vatri uz dodatak malo ulja kako bi se spriječilo lijepljenje. Kada se jaja uliju u sredinu tave, ključno je brzo ih uhvatiti na dva mjesta pomoću štapića za jelo ili hvataljki te ih nježno okretati prema unutra kako bi omlet poprimio karakterističan spiralni oblik.
Osim uz pomoć štapića i hvataljki, isti se efekt može postići korištenjem špatule - jaja je potrebno gurati prema rubu tave i pritom ih lagano rotirati. Bit će vam jasnije kad pogledate video koji slijedi u nastavku, ali n ajprije proučite recept.
Tornado omlet
Sastojci:
1 jaje
1 žličica masnijeg slatkog vrhnja ili milerama
1 žličica suncokretovog ulja
Priprema:
Miješajte jaje i vrhnje dok smjesa ne postane homogena, a zatim ju začinite solju i paprom. Zagrijte ulje u maloj neprianjajućoj tavi na srednje jakoj vatri. Ulijte smjesu od jaja i pričekajte 30 sekundi da se dno zapeče.
Radeći brzo, čvrsto držite dva štapića u sredini omleta, a zatim pomoću drške tave drugom rukom okrenite tavu, okrećući omlet u oblik tornada. Ostavite još 30 sekundi da se stegne (vrh bi trebao biti tekući), a zatim izvucite štapiće. Začinite s još papra i poslužite.
Komentari (0)
Komentiraj