StoryEditorOCM
Slanobrzi ručak

Imamo recept za manistru s tikvicama u domaćem pestu od bosiljka! Uz ovaj trik umak će biti još kremastiji i sočniji...

Piše SD SPIZA
8. srpnja 2023. - 14:10

Sve što želimo od ljetne tjestenine je da priprema bude brza i jednostavna, a jelo ukusno. Upravo takav je i ovaj recept za manistru u domaćem pestu od bosiljka koji je idealan za užurbane dane u tjednu. Osim što je pravi spoj mediteranskih sastojaka, uživat ćete u svakom ugrizu. Sve sastojke možete pronaći svježe na tržnicama koji će jelu pružiti svježinu, a pripremit ćete pravo domaće jelo.

Osim što se u ovom receptu koristi ricotta koja će pružiti kremoznost umaku, trik je i da koristite škrobnu vodu u kojoj se kuhala tjestenina kako bi postigli dodatnu sočnost i kremastiji ručak ili večeru. Uslast!

Tjestenina s tikvicama u pesto umaku od bosiljka

Sastojci:

maslinovo ulje
1 kg tikvica
1 luk
2 češnja češnjaka
30 g listova bosiljka
450 g tjestenine
225 g ricotte
korica limuna
55 g parmezana
sol, papar
​mljevena crvena paprika

Priprema:

Lonac s vodom u kojem ćete kuhati tjesteninu stavite da prokuha, a u međuvremenu pripremite ostale sastojke. U većoj tavi, na srednje jakoj vatri, zagrijte maslinovo ulje i popržite luk narezan na sitno. Nakon 5-8 minuta, kad luk omekša, smanjite vatru i pržite dok ne uhvati zlatkastu boju. Dodajte narezane komadiće tikvica, začinite i nastavite dinstati. Povremeno promiješajte, a nakon 10 minuta, kad tikvice omekšaju isključite vatru.

Usitnite češnjak i bosiljak, začinite solju i dodajte 3 žlice maslinovog ulja te miješajte dok ne dobijete grubu pastu. Možete sve pripremiti i u blenderu.

Vodu posolite i dodajte tjesteninu, a skuhajte prema uputama na pakiranju. Pripazite da tjestenina ostane al dente. Kad je gotova, iscijedite je, a trik za još bolji i kremastiji umak je da sačuvate malo škrobne vode.

Skuhanu tjesteninu dodajte tikvicama u tavi i ponovno uključite vatru na srednju jačinu. Dodajte malo škrobne vode koju ste sačuvali, ricottu, mljevenu crvenu papriku i koricu limuna pa sve dobro promiješajte dok se ne sjedine svi sastojci. Po želji izmijeniti začine.

Po potrebi dodajte još malo škrobne vode i kuhajte dok smjesa ne postane kremasta. Potom dodajte pesto od bosiljka i parmezan pa brzo promiješajte. Poslužite u tanjurima za juhu i po želji dodatno pospite sirom. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 04:06