Ako uvijek volite grickati nešto slano, vrijeme je da pokušate ispeći domaće krekere. Savršeni su za grickanje uz film ili uz kavu na poslu. Ispečeni i zatvoreni u hermetičkoj posudi mogu vam trajati i do pet dana, ako se ne pojedu prije naravno.
Posuti ih možete po svom guštu, sa sjemenkama koje najviše volite. Iznenadit ćete se koliko je priprema brza i jednostavna, za čas ćete imati popriličnu zalihu grickalica.
Krekeri
Sastojci:
750 g brašna
2 žličice šećera
2 žličice soli
4 žlice maslinovog ulja
250 ml vode
Posip:
1 žlica sjemenki sezama
1 žlica sjemenki komorača
1 žlica maka
1 žličica morske soli
Priprema:
U srednjoj posudi pomiješajte brašno, šećer i sol te dodajte ulje i vodu. Miješajte dok se ne formira mekano, ljepljivo tijesto. Ako na dnu posude i na površini tijesta ostane puno brašna, dodajte još žlicu po žlicu vode dok se brašno ne sjedini.
Podijelite tijesto na dvije polovice i razvaljajte ih u pravokutnike debljine razvaljajte tijesto u pravokutnik debljine otprilike 1 cm ili tanje. Ako se tijesto počne skupljati dok ga valjate, ostavite ga da odstoji 5 minuta nepokriveno i zatim nastavite s valjanjem.
Površinu tijesta premažite vodom. Pomiješajte sjemenke u maloj posudi i ravnomjerno ih pospite po površini tijesta. Izrežite tijesto na pravokutnike veličine krekera. Prenesite krekere na lim za pečenje i svaki kreker izbodite vrhovima vilice kako se ne bi napuhali tijekom pečenja.
Pecite krekere u pećnici 12 do 15 minuta na 200 stupnjeva, dok rubovi ne porumene. Tanji krekeri će se ispeći brže od debljih pa možete izvaditi krekere kad porumene po vašoj želji i nastaviti peći ostatak. Dok se prva serija krekera peče, razvaljajte i izrežite preostalo tijesto.
Pečene krekere prebacite na rešetku da se potpuno ohlade. Možete ih čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do 5 dana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....