Riblja pašteta odlična je zamjena za istu vrstu mesnog jela jer nam, umjesto zasićenih masnoća pruža daleko zdravije nezasićene, a ako je pritom riječ o domaćoj pašteti, stvar je još bolja jer zaobilazimo i štetne aditive.
Kako vam se priprema domaće riblje paštete ne bi svela na onu od tune, nudimo vam rcept za domaću paštetu od srdela. Lijepo je pikantna i ugodno maziva, a osim kao dodatak kruhu može vam poslužiti i kao nadjev za pečeno povrće.
Ono što nam je posebno drago kod nje je to da su za njenu pripremu, umjesto konzerviranih, potrebne svježe srdele.
Pašteta od srdela
Sastojci:
300 g svježih srdela
3 žlice maslinovog ulja
3 žlice ukiseljenih kapara
1 žlica maslaca ili majoneze
2 režnja češnjaka
sol, papar
Priprema:
Ispržite očišćene srdele na ulju, pustite ih da se ohlade pa ih očistite od središnje kosti i glave.
Prebacite srdele u blender, zajedno s uljem. Dodajte ostale sastojke pa blendajte dok se sve ne usitni i poveže.
Kušajte okus, ako je potrebno dodajte još soli ili malo otopine u kojoj su ukiseljeni kapari, a ako pašteta nije dovoljno maziva, dodajte još malo majoneze.
Paštetu prebacite u posudu koja se može dobro zatvoriti pa je pohranite u hladnjaku.