StoryEditorOCM
Slanomažite i guštajte

Domaća pašteta od škampi po ovom receptu može se mjeriti s bilo kojom iz restorana! Evo u čemu je tajna najboljeg okusa...

Piše T. S. M.
12. kolovoza 2024. - 20:26
Smoked salmon and soft cheese spread, mousse, pate in a jar with crackers, olives and capers on a wooden background Top view/Shutterstock

Neki će reći da paštete od kozica, škampi, tune ili druge ribe restoranima služe za elegantno i unosno rješavanje problema viška namirnica (zlobnici čak tvrde da tamo završi ono što se pomete s pjata), no mi ih i dalje volimo i guštamo ih mazati. Znamo da uživanjem u njima prije nego stigne glavno jelo samo kvarimo apetit, ali znate kako se kaže - gušti su gušti.

Ako ste poput nas pa baš uživate u paštetama od različitih stanovnika mora, trebali biste ih naučiti propisno pripremati u vlastitoj režiji. Jer zašto biste čekali odlazak u restoran za guštanje u ovakvim zalogajčićima?

E sad, netko će reći (ljudi, ukratko, svašta pričaju) da ovakve, kod kuće pripremljene paštete nisu ni sjena onima iz restorana. Možda, ako se to odnosi na neke tamo tuđe paštete. Jer mi imamo recept za pravu stvar.

a znate u čemu je tajna paštete od kozica ili škampi koja je jednako dobra kao one iz restorana? Za to su zaslužna tri detalja: kvalitetna namirnica, snažan stroj za usitnjavanje i - maslac. Zaboravite majoneze, sirne namaze i ostale koještarije. Za vrhunsku paštetu, od čega god je radili, neophodan vam je upravo taj sastojak.

Pašteta od škampi ili kozica

Sastojci

400 g repića škampi ili kozica (očišćenih)
200 g maslaca
4 žlice maslinovog ulja
1 žlica peršina
1 žličica kapara
1 žličica umaka od rajčice
1 režanj češnjaka
sol, papar
po potrebi malo octa u kojem se čuvaju kapari

Priprema

Zagrijte maslinovo ulje pa mu dodajte očišćene repiće. Pecite ih dok ne pobijele pa im dodajte umak od rajčice i pirjajte sve skupa još oko minutu-dvije. Pustite da se ohladi, po želji odlijte višak ulja.

Kad se repići ohlade, stavite ih u blender, dodajte im maslac, kapare, češnjak, peršin, sol i papar. Blendajte dok ne dobijete jednoličnu, kremastu smjesu.

Kušajte, po potrebi dodajte još žličicu octa iz staklenke s kaparima. Prebacite u posudicu s poklopcem i popremite u hladnjak da se stisne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. kolovoz 2024 20:27