StoryEditorOCM
Slanoodlična ideja

Dinstani kupus na francuski način: za finiju verziju omiljenog jela potrebni su dodaci za bolji okus, a ovo je glavna caka

Piše T. S. M.
27. rujna 2024. - 09:13

Kupus dinstamo, pirjamo, šufigajemo svatko po svom receptu, ali zapravo svi manje-više radimo istu stvar, a rezultat je dobro poznat i omiljen prilog. No Francuzi to rade malo drugačije. Oni bi sigurno rekli i bolje, no prosudite sami drži li ta tvrdnja vodu.

Ono po čemu se razlikuje njihov način pripreme dinstanog kupusa od načina koji je uvriježen na ovim prostorima su tehnika i dodaci za još bolji okus. Oni svoj kupus za dinstanje najprije kratko prokuhaju kako bi omekšao te mu dodaju puno začina i još jedan sastojak zbog kojeg nam se ovaj recept još više sviđa: pancetu.

Još je jedna bitna razlika između francuskog dinstanog kupusa i ovog našeg: kupus se ne reže na trakice nego se samo razdvoji na listove.

Dinstani kupus na francuski način

Sastojci:

120 g pancete
1 kupus
1 mrkva
1/2 luka
par klinčića
lovorov list
grančica timijana
sol, papar

Priprema:

Kupus narežite na četiri dijela pa ih 10 minuta kuhajte u posoljenoj vodi. Prebacite ga u hladnu vodu, pustite da se malo ohladi pa razdvojite na listove.

U širi, plići lonac stavite tanke fete pancete, mrkvu narezanu na kolutiće, lovorovog lista i timijana po želji te polovicu luka u koju ste zaboli par klinčića. Ako je panceta jako mesnata možete staviti i žlicu ulja ili masti.

Preko toga posložite listove kupusa, posolite i popaprite, pokrijte i kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta, odnosno dok kupus nije mekan. Maknite luk s klinčićima, timijan i lovor pa poslužite.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 09:13