StoryEditorOCM
SlanoŠto s kaulom?

Cvjetača je jako ukusna kad se pripremi na ovaj način, prava je šteta što svi ne znaju za ovaj recept iz stare kuharice

Piše T. S. M.
13. rujna 2024. - 14:04

Kaula odnosno cvjetače, ima cijele godine, no upravo u ovo vrijeme to je povrće u stađunu, što bi trebalo značiti da ćemo lakše doći do domaćeg koje je, u pravilu, kvalitetnije, a najčešće je i manje zasuto kemikalijama. No što s kaulom napraviti? 

Naš vam je prijedlog da ga napravite na napuljski način. Recept smo pronašli u jednoj prašnjavoj staroj kuharici koja nas dosad nije razočarala, pa vjerujemo da neće ni ovog puta. Zvuči jako dobro i prava je šteta što za njega nismo već čuli.

Ovako pripremljena cvjetača pomalo podsjeća na salatu, no obično se servira kao prilog uz jela od ribe, mesa ili jaja. Nama se čini da je ovo jelo dovoljno kripno da bi moglo poslužiti kao glavno jelo.

Cvjetača na napuljski način

Sastojci:

1 cvjetača
1 šaka maslina
1 žlica kapara
1 pečena paprika
2 slane srdele ili 4 konzervirane
maslinovo ulje
ocat
sol, papar

Priprema:

Cvjetaču očistite, operite u razdijelite na cvjetiće pa je skuhajte u posoljenoj vodi pazeći da se ne raskuha. Čim je omekšala, procijedite je i prebacite u vrlo hladnu vodu kako bi se proces kuhanja zaustavio.

Ocijedite je, potapkajte krpom ili ubrusom pa je prebacite u zdjelu za posluživanje. 

Začinite ju solju, paprom, octom i maslinovim uljem pa joj dodajte usitnjene srdele, nasjeckanu papriku, masline bez koštica i kapare. Sve dobro izmiješajte i poslužite

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 14:04