StoryEditorOCM
Slanotko bi mu odolio?

Čudesni sastojak za burek dobar kao pravi bosanski: kore će biti hrskave, ali ne i žilave, a mesni nadjev baš savršen

Piše T. S. M.
11. listopada 2024. - 16:30

Burek od mesa ili jednostavno (a neki će reći i jedino isprevno) burek jedan je od najpoznatijih specijaliteta balkanske kuhinje, a mnogi smatraju kako je najbolji burek onaj bosanski.

Nećemo se upuštati u rasprave, a nemojte ni vi - najbolje vam je provjeriti. Možete skoknuti do Bosne, nije ni daleko, a možete i ostati doma pa sami ispeći pravi bosanski burek. Kako? Lako, evo vam recept!

Primijetit ćete da se na samom kraju pripreme koristi jedan jako zgodan trik, zahvaljujući kojem su kore puno bolje nego kod bureka iz pekare, a isti će vam sastojak trebati i za nadjev, kako bi ostao sočan i ne bi nakon pečenja postao zbijen.

Pogledajte video koji slijedi nakon recepta, sve će vam biti jasnije.

Bosanski burek

Sastojci:

500 g kora za pite
500 g mljevene govedine
250 g luka
1,5 žličica soli
pola žličice papra
mineralna voda
ulje

Priprema:

Mljevenom mesu dodajte 3 žlice mineralne vode, sol, papar i sitno nasjeckani luk. Sve dobro promiješajte

Kore poredajte ovim redoslijedom: 5 kora od ukupne količine presijecite na pola i ostavite sa strane. Dvije kore preklopite preko sredine, a onda preko njih poredajte dvije polovine isječenih kora.

Napunite kore mesom, umotajte ih u burek i stavite u pleh. Premažite s uljem i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 Celzijusovih stupnjeva, 30-ak minuta. Dok je još vruć, ulijeet malo mineralne u bočicu s raspršivačem pa poprskajte burek i vratite ga u ugašenu pećnicu na još deset minuta. Zbog ovog trika kore će biti hrskave, ali neće biti žilave. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. listopad 2024 16:33