Svi volimo započeti dan svježim i hrskavim kruhom. Svaki dan ga kupujemo, međutim, često nam baš nekoliko zadnjih komada ostane, a onda dolazi glavno pitanje - "Što sad?"
Kako biste iskoristili svaku mrvicu starog kruha, donosimo vam naših top deset najomiljenijih recepata, u kojima je baš on glavna zvijezda.
Salata od hrskavog kruha
Panzanella je popularna i omiljena talijanska krušna salata koja se obično spaja bijeli kruh, zrele, sočne rajčice, krastavce, luk, maslinovo ulje i masline. Mješavina pikantnih i mekih okusa zajedno s raznolikim teksturama čine je sezonskom salatom koja parira najboljima.
Idealan je brzi i lagani ručak, pa će za one dane kad vam treba jednostavan obrok biti pravi saveznik. Odlična stvar je što ovo jelo možete ponijeti i na posao za brzi "snack".
Pečeni veggie
Želite li nešto slano? Sve što je potrebno su ostaci bijelog kruha, fini jaki cheddar ili feta sir te nekoliko šaka povrća po svom ukusu da biste napravili obiteljski obrok koji će se sigurno svidjeti svima.
Ovo slano jelo od pečenog kruha brzo se i jednostavno priprema te zahtijeva malo vremena u kuhinji, a idealno je i vegetarijansko jelo.
Prženice
Možda i jedno među prvim jelima koje smo radili od starog kruha su prženice - meke, sočne i slasne. Svima poznato jelo koje su nam bake i mame nerijetko pripremale i dan danas rado jedemo.
Za one koji ne znaju, jednostavno je za pripremu i možete koristiti gotovo sve vrste kruha. Najvažnija stvar je što se ne koristi svježi kruh, kako se prženice ne bi raspadale pri pečenju. Najbolji je, dakle, kruh star barem dan ili dva.
Krušne mrvice
Još jedna super ideja koju možete napraviti kako stari kruh ne bi propao su - krušne mrvice.
Najbolja su stvar kad jelu trebati dodati teksture ili malo hrskavosti. Možete ih koristiti kao hrskavi preljev, premaz ili smjesu za jela poput pohane piletine, složenaca ili mesnih okruglica, ali i ‘oživiti‘ pečenu ribu ili tjesteninu.
Francuski tost
Stari kruh dobro upija okuse i ne pretvara se u kašu na prvi trag vlage, pa zašto se ne biste počastili doručkom ili užinom za pamćenje uz francuski tost s maslacem, sirupom ili čokoladom i raznim voćem?
Ovo klasično jelo za doručak ima mnogo naziva i isto toliko opcija za nadjeve, stoga napravite svoje najdraže varijante i uživajte u marendi bez jutarnjih izlazaka u pekare.
Domaći krutoni
Prvo što nam padne na pamet kad vidimo da imamo viška kruha koji se počeo sušiti su krutoni.
Domaći hrskavci savršeni su dodatak juhama i salatama, a samo grančica peršina i malo maslinovog ulja pretvorit će ih u hrskavu zlatnu poslasticu. Dodajte hrskave krutone svojim juhama i eto odličnog predjela za večeru.
Ekstra hrskavi tost
Stari kruh odličan je za tostove. Ima nešto posebno u ekstra hrskavom tostu i bogatom doručku... U kombinaciji s topljenim sirom, šunkom, kajganom ili poširanim jajem uz namaz od avokada ili maslacem koji se topi na zlatnosmeđoj boji tosta - svaki zalogaj obožavamo.
Stoga, bez bacanja hrane, malo truda i puno mašte možete pripremiti marendu ili brunch dostojne onih iz hotela.
Burger
Krušne mrvice možete koristiti i u izradi domaćih pljeskavica. Odlično će povezati meso, a gdje ga najbolje iskoristiti nego u sočnom burgeru! Ovo vam daje odličan izgovor da se počastite pikantnijom feštom okusa i uživate u domaćoj varijanti burgera.
Bruschette
Hrskavi, lagano tostirani kruh idealan je ‘finger food‘ i brza večera za raskošnu hrpu sezonskih dodataka. Najčešće ih možemo vidjeti u raznolikim kombinacijama kao predjela na ljetnim druženjima. Bez strogih pravila pripreme možete se poigrati s najdražim sastojcima i ekipi pripremiti pravu šaroliku gozbu okusa i mirisa.
Umak od kruha
Jeste li znali da od starog kruha možete napraviti fini kremasti umak? Jednom kad ga probate, raspametit će vas! Vrhnje, lovorov list i malo luka uzdižu jednostavan umak od kruha do nečega neophodnog uz svako pečeno meso, a možete ga koristiti i kao prilog.