"Zaboravljena piletina" nije dobila ime po tome što se radi o nekom prastarom receptu, koji je nedavno iskopan iz bakinih kuharica. Umjesto toga, originalni recept rođen je u testnim kuhinjama tvrtke "Campbell‘s Soup" 1970-ih i s razlogom nosi upravo ovaj naziv.
Radi se o piletini, začinjenoj mješavinama juha i posluženoj na vrh kremaste riže. Ovo je izvrstan obrok koji ne zahtijeva puno truda - ‘bacite ga u pećnicu i zaboravite na nekoliko sati‘.
Drugim riječima, nekoliko jednostavnih sastojaka pomiješa se i prenese u posudu za pečenje, ide u pećnicu oko sat vremena i večera je gotova. Ništa ne kuhate na štednjaku jer pećnica odrađuje cijeli posao za vas.
Rezultat je sočna i mehana piletina koja ima hrskavu koricu zbog luka i začina te kremasta riža bogatog okusa.
Ako ste ljubitelj jednostavnih recepata, ne može lakše od jela kojeg i početnik može napraviti u kuhinji. Ne samo da je uključeno samo nekoliko koraka, već će vam trebati samo sedam različitih sastojaka i malo vode.
Sastojke možete prilagoditi prema svom ukusu; upotrijebite bilo koju juhu koju volite ili umiješajte malo dodanog povrća i začina. Bijelu rižu možete zamijeniti smeđom, a možete i koristiti bilo koji komad piletine koji želite, poput pilećih bataka s kostima i kožom - vrijeme kuhanja će ostati isto.
Piletina s rižom u pećnici:
Sastojci:
1 žlica neslanog maslaca
jedna vrećica krem pileće juhe
jedna vrećica krem juhe od gljiva
2 šalice riže
150 ml vode
4 pileća prsa bez kostiju i kože
pakiranje usitnjenog luka
½ žličice svježe mljevenog crnog papra
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
Namažite dno i stranice posude za pečenje maslacem.
U velikoj zdjeli pomiješajte krem pileću juhu, krem juhu od gljiva, rižu, vodu i crni papar dok se sve dobro ne sjedini. Smjesu potom izlijte u podmazanu posudu za pečenje i ravnomjerno rasporedite.
Na smjesu riže posložite pileća prsa, pa ih začinite lukom.
Posudu za pečenje čvrsto prekrijte folijom. Pecite oko jedan-jedan i pol sat, dok piletina ne bude pečena.
Kad je gotovo, poslužite odmah.