Neka je petak i neka je vruće, ali danas kuhamo meso. I to po jednom starinskom receptu koji je nekoć bio popularan na prostoru cijele nekadašnje Jugoslavije, a također i u krajevima istočno od nje, jer pretpostavlja se kako je riječ o receptu koji se proširio još u vrijeme turske invazije.
Poput svih starinskih jela, ovo jelo ima puno inačica i navodno pravih recepata, a nama se sviđa ovaj koji donosimo u nastavku. Možete koristiti janjetinu, kako je uobičajeno, no nećete pogriješiti ni s junetinom, osim što će izostati ona posebna aroma (koju neki mrze pa će ovo shvatiti kao bonus).
Jelo o kojem je riječ naziva se janija, a predstavlja lijepu kombinaciju mesa, povrća i - strpljenja. Naime, poput svih pravih, dobrih jela, kuha se nešto duže. No trud i znojenje uz špaher itekako se isplate.
U jeelo možete dodati rižu ili krumpir, kako vam je draže. Ddajte ih kad je meso već lijepo mekano, a povrće se raspalo pa kuhajte koliko treba da se krumpir ili riža skuhaju. Možete dodati i tjsteninu ili nešto tome slično, ali to onda baš i neće biti to...
Janija
Sastojci:
1 kg mesa
700 g krumpira
1 žlica masti, ulja ili maslaca
1 žlica mljevene paprike
2 luka
3 češnja češnjaka
2 paprike
2 rajčice ili 1 žlica pirea od rajčice
sol, papar
Priprema:
Zagrijte masnoću u loncu pa ubacite meso narezano na kockice i pirjajte gaa dok ne uhvati boju sa svih strana. Meso zatim izvadite, a na istu masnoću stavite nasjeckani luk, malo smanjite vatru pa pirjajte dok luk ne omekša i ne dobije lijepu boju. Dodajte češnjak pa pirjajte kratko, dok ne zamiriše, a zatim dodajte rajčice i paprike te pirjajte 10-15 minuta.
Vratite meso, dodajte začine i promiješajte pa zalijte s oonoliko vode koliko je potrebno da su sastojci prekriveni. Pustite da se kuha poklopljeno oko dva sata, odnosno dok meso nije jako mekano, a povremeno jelo promiješajte i po potrebi mu dodajte još malo vode.
Desettak minuta prije kraja kuhanja dodajte krumpire narezane na kockice i jedan naribani krumpir koji će jelo zgusnuti pa kuhajte dok se krumpir ne skuha