StoryEditorOCM
Savjetihrskavo i sočno

Znate li na kojoj se temperaturi i koliko dugo peče janjetina? Otkrivamo i fantastičan, a jednostavan trik za koricu

Piše T. S. M.
19. travnja 2025. - 08:15

Je li vam se već dogodilo da ste stavili peći janjetinu pa nakon neka dva-tri sata slatkog iščekivanja sjeli za stol i doživjeli razočaranje? Ne dozvolite da se to opet dogodi! Provjerite jeste li napravili početničku grešku, a to je pečenje na pogrešnoj temperaturi. No to nije jedino na što biste trebali pripaziti. Idemo redom.

Janjetina se prema većini recepata peče između 180 i 200 stupnjeva i to po 20 minuta za svakih pola kilograma mesa.Dobra je ideja meso najprije peći pokriveno - upravo na taj način imitirat ćete efekt pečenja ispod peke koje je zaslužno za najmekšu i najsočniju janjetinu - pa pri kraju podići poklopac ili foliju, kako bi se korica lijepo zapekla.

image
Shutterstock

Druga popularna metoda podrazumijeva sporo pečenje na niskoj temperaturi (130-150 stupnjeva) uz podizanje temperature (na 200-220) u finišu.

Ne zaboravite još jednu bitnu stvar: meso, dok se peče (osim ako ste ga pokrili) treba često polijevati vlastitim sokom, kako bi ostalo što sočnije i postalo što mekše.

image
Shutterstock

Evo vam sad i ključni savjet za sočnost i neodoljivu koricu: kad je meso spremno za pečenje, a pećnica dobro zagrijana, ubacite janjetinu u lim za pečenje pa je polijte vrelim uljem -  u dodiru s vrelim uljem nastat će korica koju ne samo da je pravi užitak gricnuti nego pored toga čuva sokove da ne iscure iz mesa pa ono ostaje vrlo sočno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
19. travanj 2025 08:17