Događa li vam se često da vam krumpir koji ste kupili i donijeli kući potraje puno kraće nego što ste planirali? Klijanje, truljenje i gnjilež znakovi su da ne znate kako se krumpir pravilno skladišti i ukazuju vam na to da biste nešto pod hitno trebali promijeniti.
Za kvalitetno i dugo čuvanje krumpira treba pripaziti na temperaturu i dotok svježeg zraka, a još jedna stvar na koju mnogi zaboravljaju je da krumpirima ne prija kad su posloženi na visoke hrpe. Ako ste kupili vreću krumpira ili ste njima napunili punu vrećicu, nemojte ju nipošto postaviti uspravno, jer će gornji slojevi krumpira opteretiti one niže i učiniti ih podložnijima truljenju.
Razlog nije samo u pritisku - krumpiri su, na određeni način, živi, što znači da, uvjetno rečeno, dišu. U hrpi krumpira temperatura može narasti za par stupnjeva, jednako kao i stupanj vlažnosti, a ti su uvjeti upravo savršeni za nastanak gnjileži.
Krumpire držite u tankom sloju ili barem polegnite vreću. Ako ih želite držati u posudama, odaberite rupičaste - sasvim obične "kašete" od letvica bit će sasvim u redu, jer omogućuju protok zraka.
Također je uputno osigurati im prozračivanje te stabilnu temperaturu, koja ne bi smjela biti niža od 4 stupnja ni viša od 20. Ako ste kupili veću količinu, obavezno s vremena na vrijeme provjerite jesu li suhi - primijetite li vlagu, posušite je.
Ako ste, pak, nabavili domaći, nedavno iskopan krumpir, prije nego ga pohranite potrebno mu je sušenje. Najbolje ga je ostaviti u tankom sloju na dobro prozračenom mjestu, u protivnom će brzo početi trunuti. Tek iskopan krumpir, također, nema čvrstu koru, jer ona takva postaje stajanjem, stoga ih nije dobro pospremati u vreće prije nego malo odstoje.