StoryEditorOCM
Savjetinije svejedno

Trebamo li prati grožđe ovom mješavinom kako bismo uspješno odstranili pesticide? Evo što o tome misle stručnjaci

Piše T. S. M.
9. kolovoza 2024. - 17:26

Pesticidi su itekako prisutni u hrani koju jedemo, a svako malo iznenadi nas neka nova neugodna spoznaja o toe koliko je "kemije" u hrani koju kupujemo vjerujući da time što je uvrštavamo u jelovnike činimo puno za svoje zdravlje. Je li moguće da zapravo postupamo kontraproduktivno?

Prema podacima Američkog centra za kontrolu bolesti (CDC) grožđe je, uz jagode, voće u čijem se uzgoju najviše koriste pesticidi.

image
Shutterstock

U sezoni jagoda naveliko se pisalo o tome koliko su pune "otrova" pa su se dijelili savjeti o tome kako je najbolje tretirati jagode da bi se iz njih izbacilo što više opasnih kemikalija. Jedna od metoda koje su se najčešće spominjale bilo je namakanje u otopini sode bikarbone, vode i/ili octa.

Voće bi, pisalo se, u toj otopini trebalo ostaviti desetak minuta pa ga potom isprati hladnom vodom i posušiti.

No istovremeno su se javili i napisi o tome da ta metoda nije osobito korisna jer ne "izvlači pesticide", kako se tvrdilo.

image
Shutterstock

Sad se slične stvari pišu o grožđu, a pojavile su se i tvrdnje kako se na bobicama neopranog grožđa mogu naći bakterije kao što su salmonela, listerija i escherichia coli pa obično pranje vodom nije dostatno, nego je potrebno voće potopiti u zdjelu s vodom i dodati mu dvije žlice sode bikarnone ili alkoholnog octa te ga pustiti da se namače barem 10 minuta.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u svojim edukacijskim materijalima za polaznike tečaja o ispravnom rukovanju hranom navodi kako su "temeljito pranje i guljenje voća i povrća svakako preporučljive metode za smanjenje ostataka pesticida", no ne spominje potapanje u navedenoj mješavini.

image
Lilian Cazabet/Hans Lucas Via Afp

Pronašli smo, međutim, podatke da se ispiranjem voća i povrća vodom može ukloniti između 25 i 60% ostataka pesticida, pri čemu je važno da se ispiranje provodi u trajanju od najmanje 5 minuta. U prilog stavu o tekućoj vodi kao boljem sredstvu za ispiranje je i savjet američkog Nacionalnog centra za obavijesti o pesticidima istaknut na njegovoj službenoj stranici: "Nijedna metoda nije 100% učinkovita. Općenito, pranje vodom smanjuje količinu prljavštine, klica i ostataka pesticida pri čemu je pranje i trljanje proizvoda pod mlazom vode bolje nego potapanje".

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 10:55