StoryEditorOCM
Savjetiznate li odgovor?

Treba li jaja staviti u hladnu ili u vruću vodu? Nije nimalo svejedno, utječe na način kako će se skuhati, a ovo je važno

Piše T. S. M.
22. listopada 2024. - 07:05

Idu li jaja, za jaja utvrdo, u vruću ili pak hladnu vodu? Eto pitanja kojim ćete k‘o iz topa izazvati opću zabunu, a nerijetko i svađu. Samo ga postavite i čekajte, ponesite kokice...

Ali što kad bismo mi vama postavili isto pitanje? Biste li znali odgovor?

Ovo sasvim jednostavno pitanje uzrok je svakodnevnih nedoumica. Dok slabo upućeni tvrde kako je to potpuno svejedno, nestrpljivci će naglasiti kako će voda bez jaja prije uzavrjeti, a oni oprezni će vam reći kako nije dobro stavljati jaja u vruću vodu jer će im puknuti ljuska.

Pitate li stručnjake, uzvratit će vam pitanjem: A kako biste vi željeli da se jaje skuha?

Odluka o tome hoćete li jaje staviti u hladnu ili vrelu vodu utjecat će, naime, na krajnji rezultat.

image
Shutterstock

Ako jaja stavite u hladnu vodu, zagrijavat će se postupno. Ako želite tvrdo kuhana jaja s očuvanom ljuskom i glatkom površinom bjelanjka - recimo za kakvu salatu, za punjena jaja ili za neko drugo jelo u kojem je bitno da jaje lijepo izgleda - ovo je metoda koja će vam odgovarati jer se njome minimizira opasnost od pucanja ljuske te se ujedno omogućuje bjelanjku da se postepeno zgrušava, što smanjuje vjerojatnost da će se odvojiti od ljuske.

S druge strane, stavljanje jaja u ključalu vodu skraćuje vrijeme kuhanja, ali povećava rizik od pucanja ljuske. Ipak, ova metoda ima svoje prednosti ako želite blago kuhana jaja s čvrstim bjelanjkom i mekanim žumanjkom. Na ovaj način toplina će brzo prodrijeti u bjelanjaka i zgusnuti ga, dok će žumanjak, koji je u središtu, ostati kremast.

Imajte na umu da je, za koju se god metodu odlučite, izuzetno važno pridržavati se točnog vremena kuhanja kako biste dobili rezultat kakav priželjkujete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2024 07:07