StoryEditorOCM
Savjetiznanstveno dokazano

Tjestenina koja ne deblja: skuhajte je na ovaj način i ne samo da vam neće ‘nabiti kile‘, pomoći će vam da ih izgubite!

Piše T. S. M.
17. listopada 2024. - 07:05

Jedan od prvih savjeta po pitanju vitke linije koji je većina nas čula je "jedi manje, vježbaj više". Drugi je "Jedi manje manistre". Manistra, odnosno tjestenina, godinama je na crnoj listi onih koji ne žele "nabiti kile". Zaobilaze je u širokom luku. A opet, mnogi od njih zapravo pate za obožavanom paštom...

Patnjama je kraj. Ozbiljno, nije nikakva reklama. Stvar je u škrobu i to otpornom. Okej, neki su možda već čuli za ovo, no pitanje je jesu li ikad čuli da postoji još otporniji škrob? Zvuči zbunjujuće, pa ćemo krenuti od početka (bez brige, priča nije duga, a kraj je sretan).

image
Shutterstock

Studija provedena još 2020. pokazala je da se u tjestenini, nakon što se ohladila, običan škrob pretvara u nešto što je nazvano otpornim škrobom. Takav škrob je izvrsna hrana za bakterije koje prirodno žive u probavnom traktu i to za one dobre, kojih želimo u što većim količinama jer su, pored ostalog, dobre za imunitet i dobro raspoloženje.

Pokazalo se da hladna tjestenina, zahvaljujući ovom škrobu, ima niski glikemijski indeks, što, pored ostalog, znači da se od nje nećemo tako lako udebljati kao od manistre koju pojedemo tek što je skuhana.

image
Shutterstock

No čekajte, ima još. Prema istraživanju iz 2023. godine, kad se ohlađena tjestenina podgrije, nastaje još otporniji škrob. Za sada mu je to naziv, ali slobodno bi se mogao zvati superškrob, fitškrob, čarobniškrob i to bez pretjerivanja jer taj škrob ne samo da nas ne deblja, nego nam može pomoći u mršavljenju i to čak pri skidanju onih tvrdoglavih naslaga abdominalne masti koje su osobito nezgodne, jer ne samo da kvare liniju nego i povećavaju rizik od nekih oboljenja.

image
/Shutterstock

Dakle, čak i ako zaboravite sve što ste sad pročitali, zapamtite formulu: skuhajte tjesteninu. Pustite je da se ohladi. Podgrijte je. I dobar tek, budite bez brige, barem dok pjat s manistrom ne prekrcate visokokaloričnim umacima i dodacima jer po tom pitanju stvari još uvijek stoje isto kao i uvijek, stoga budite razumni i umjereni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2024 09:42