StoryEditorOCM
Savjetisezona tikvica

Tikvice su glavni sastojak niskokaloričnih i laganih ljetnih recepata: znamo kako ćete uvijek prepoznati najsvježije

Piše Anamaria Mikulić
24. srpnja 2024. - 10:33

Stigla je sezona tikvica, za mnoge omiljenog ljetnog povrća. Jednostavne su za pripremu, brzo gotove, bogate vitaminima i mineralima i savršene za lagani ručak ili večeru. Istovremeno su i zdrave i ukusne, a sirove imaju samo 17 kalorija na 100 grama što ih čini odličnom opcijom i za one koje paze na liniju. 

Najčešće ih koristimo u slanim jelima, a odlično se miješaju i u kolače. Kada isprobate biskvitno tijesto s tikvicama primijetit ćete izrazitu sočnost i rahlost, ali zbog dodatka ostalih sastojaka i začina, nikad nećete pogoditi glavni sastojak.

Bilo da ih preferirate pohane, na žaru, u krem juhi, punjene, zapečene u složencu ili u desertu – kako bi vaša jela bila ukusna i kvalitetna, važno je znati odabrati prave tikvice s polica trgovina.  

Obratite pažnju na veličinu 

Trikove i savjete uz koje ćete uvijek prepoznati najbolje tikvice potražili smo u Glavicama kod Sinja, na OPG-u Goran Poljak. Ondje smo u berbi zatekli Gorana i Mariju te njihova dva vrijedna sina Marija i Stipu

image
Biljana Blivajs/Cropix

Ispričali su nam kako se bave uzgojem krumpira, kupusa, kelja i tikvica i kako ljeti za njih nema odmora. Bude se ranom zorom kako bi njihove tikvice bile spremne za put do polica vašeg najbližeg Studenca. S njihovim domaćim tikvicama ne možete pogriješiti, cijela obitelj je u polju svakoga dana i pažljivo bira plodove spremne za berbu. 

Ipak, zamolili smo ih da s nama podijele nekoliko savjeta uz koje ćete uvijek biti sigurni da kupujete svježe i kvalitetne tikvice.

– Ne valja ni prevelika ni premala, kad tikvice "priđu" gube na kvaliteti i sredina postane suha. Kora tikvice treba biti glatka i sjajna, bez mrlja ili oštećenja – objasnio nam je Goran. 

U trgovini često nesvjesno posežemo za najvećim plodovima, ne vodeći pri tom računa o utjecaju veličine na kvalitetu i okus. No, kad su tikvice u pitanju posebnu pažnju trebate obratiti upravo na veličinu. Manje i srednje tikvice obično imaju tanju koru i manje sjemenki, u odnosu na veće tikvice koje gube na sočnosti. Svako provjerite i teksturu tikvice, poželjno je da su čvrste na dodir jer su mekane tikvice vjerojatno već počele truliti.

Od polja do stola

Goran je do prije osam godina svoje povrće prodavao na pazaru, kaže nam bio je to naporan posao. Zamislite samo da nakon ustajanja u ranu zoru i berbe po suncu odmah iza produžite na pazar.

No, tu njegovim mukama nije bio kraj. Količine koje je proizvodio postalo je nemoguće prodati na pazaru, zbog čega su brojni poljoprivrednici zauvijek objesili motiku o klin.

– Danas u dućanu imaš sve, i zelje i voćke, više nitko ne ide po pazaru i po peškarijama. Ljudi plaćaju karticama, a na bancima nema POS aparata – rekao nam je Goran. 

image
Biljana Blivajs/Cropix

Kako bi mogao nastaviti s proizvodnjom i kako bi plodovi koje ubere u što kraćem roku našli put od njegova polja do vašeg stola, prije osam godina Goran je započeo suradnju sa Studencem. 

– U ovom poslu ima puno ulaganja i odricanja, svaki dan je izazov. Siguran plasman omogućio mi je da nastavim s domaćom proizvodnjom i da se u potpunosti posvetim procesu proizvodnje. Iznimno sam zadovoljan suradnjom i u Studenac plasiram sve svoje proizvode – dodao je vlasnik OPG-a. 

Obiteljski posao 

Bavljenje poljoprivredom potpuno je ovisno o vremenskim prilikama i usprkos napretku tehnologije i mehanizacije i dalje zahtijeva veliku količinu fizičkog rada. 

– Ima tu i lipih, ali i teških dana. Prije četiri godine posadio sam krumpir na 35 tisuća kvadrata. U vrijeme vađenja krumpira uhvatilo nas je kišno vrime, nisam stigao na vrime izvadit krumpire i sve je propalo. Jedne godine mi je obolio kupus... – objašnjava nam Goran.

Usprkos svemu navedenom, kada je riječ o obiteljskoj tradiciji odustajanje nije opcija. 

– Još kao dijete radio sam s pokojnim ocem u polju pa sam tako i nastavio njegov posao. Ne mogu se zamislit da radim nešto drugo i nadam se da će moja dica nastavit s ovim poslom. Svako jutro se svi dižemo u pet i po, popijemo kavu na taraci i onda idemo u polje. Odmorimo dva-tri miseca priko zime, a onda već kreću pripreme – kaže nam Poljak. 

image
Biljana Blivajs/Cropix

Sudeći prema osmijesima na licu Marija i Stipe, uopće ne sumnjamo da će se njihova polja nastaviti obrađivati. Po njihove domaće i svježe proizvode uvijek ćete moći skoknuti do vašeg najbližeg Studenca. 

Ovaj lanac susjedskih dućana svojim kupcima nudi vrhunske domaće proizvode lokalnih proizvođača u više od 1300 prodavaonica diljem Hrvatske. Tako istovremeno brine o svojim kupcima pružajući im domaće voće i povrće najviše kvalitete, ali i o hrvatskom i lokalnom gospodarstvu te malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. 

image
Biljana Blivajs/Cropix

Uz to što možete biti sigurni da kupnjom u Studencu birate svježe i kvalitetne namirnice za svoju obitelj, istovremeno ćete dati podršku lokalnim OPG-ovim i pomoći im da nastave s obiteljskom tradicijom i proizvodnjom domaćih proizvoda. 

Nadamo se da će vas naša reportaža s OPG-a Goran Poljak inspirirati za današnji ručak i da ćete uživati u sočnim tikvicama s polica vašeg najbližeg Studenca. 

Dobar tek! 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 12:59