Kako vi čistite artičoke? Kako ih kuhate? Ne pitamo tek tako, zaista nas zanima i ako nam želite otkriti, javite nam na spiza@slobodnadalmacija.hr. A zanima nas zbog toga što smo donedavno, čini se, živjeli u zabludi...
Naime, poput mnogih drugih, artičoke smo oduvijek čistili pomalo škrto, u skladu s poznatim dalmatinskim geslom "šteta bacit". Skidali smo im najotrcanije i najtvrđe listove, nakon čega bi uslijedilo namakanje u slanoj vodi (bubice en vole sol, to se zna), a zatim bi ih još isprali pod mlazom vode i to bi bilo to, prešli bismo na zabavni dio, a to je, naravno, punjenje i kuhanje zajedno s bobom i bižima.
Kad bismo ih išli jesti, sastrugali bismo (zubima, naravno) donji, mesnati dio svakog tvrđeg lista, a kad bismo stigli do onih bližih središtu, koji su cijeli mekani i podatni uz iznimku bodljikavog vrška, odgrizli bismo mekani dio oprezno držeći onaj bodljikavi između dva prsta.
Zvuči poznato? Vi radite drugačije? Kao što smo već spomenuli, očekujemo vaše odgovore.
A sad evo i povoda za ovu priču. Doznali smo - hvala vam, društvene mreže - kako se to radi u drugim kužinama. Dalekim. Gledajući snimke poput ove iz Italije koja slijedi zapitali smo se je li uopće riječ o istom povrću. Postupak je poprilično drugačiji.
Možda se u Italiji ne prodaju po cijeni od dva eura za komad?
U svakom slučaju, ova metoda čuva zube od trošenja i usne od bockanja, pa čak i ako ne čuva kućni budžet. Pa tko voli nek izvoli.