Ne možete dočekati sezonu tikvica, a baš ste ih se jako zaželili pa ste ih kupili, unatoč paprenoj cijeni. Ono što niste očekivali je da vas neće ugristi samo za novčanik, nego i za jezik. Gorke tikvice zeznuta su pojava. Za čas pokvare cijelo jelo. Ono što je još i gore jest činjenica da je za gorčinu kriv kemijski spoj: kukurbitacin Tikvica ga prirodno proizvodi u manjim količinama, kako bi se obranila od proždrljivaca kojima je lak plijen onako sočna i na zemlju polegnuta, bez debele kore i trnja.
Riječ je o spoju koji ima iritirajući učinak na sluznicu nosa, očiju i usne šupljine, dok višak ove tvari dovodi do iritacije crijevne sluznice i želuca. Kurckbitacin čak može biti vrlo toksičan, zabilježeno je da uzrokuje jaku mučninu s povraćanjem, kao i proljev te vrtogla...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....