StoryEditorOCM
Savjetinema do gradela

Savjet poznate kuharice za pripremu ribe na žaru mogao bi vas šokirati, ali ona tvrdi: Neće se lijepiti i bit će sočnija

Piše Spiza SD
11. kolovoza 2023. - 10:22

Riba je hranjiva, puna proteina i zdravih masti, a njenoj finoj teksturi i ukusnom mesu, osobito kad je pečena na žaru, malo tko može odoljeti. No ponekad nas razočara i to prvenstveno našom greškom - ako se zalijepi za gradele. Ovom će problemu neki doskočiti uz pomoć grube četke, a neki uz pomoć masti, no pitanje je tko koristi bolji trik...

Dobro izribati rešetke roštilja dobra je strategija protiv lijepljenja, no malo je naporna. Premazati ribu masnoćom također je dobra ideja, no kako nas upozoravaju liječnici i nutricionisti, jako je nezdravo kad ulje kaplje s ribe na žeravu jer se na taj način stvaraju štetni, potencijalno kancerogeni spojevi.

Možda je dovoljno promijeniti vrstu masnoće koju koristimo? Ako ćemo poslušati cheficu Nicki Sizemore, umjesto ulja trebali bismo koristiti - majonezu. Već vas vidimo kako ste na ovo napravili zgroženu facu. Možda čak planirate prestati čitati. Nemojte, dopustite da vam Nicki obrazloži svoj prijedlog.

image

Grilled sardines in herb butter (Photo by MALLET Jean-Fran?ois/Hemis.fr/hemis.fr/Hemis via AFP)

Mallet Jean-francois/Hemis.fr/Hemis Via Afp

Kako je objasnila na Youtube kanalu Fine Cooking, posvećenom profesionalnim kuharima, u videu “How To Grill Fish Without Sticking”, odnosno kako ispeći ribu na grillu bez da se zalijepi, Sizemore objašnjava kako je majoneza bolji izbor od ulja zbog svoje konzistencije koja joj omogućuje da bolje prione za ribu, stvarajući sloj masnoće zahvaljujući kojem se riba neće zalijepiti, ali se također neće isušiti jer će joj pomoći da sačuva svoje sokove.

Ako ste zabrinuti hoće li majoneza utjecati na okus, kuharica tvrdi da nema razloga za strah jer majoneza apsolutno neće promijeniti okus. Osim ako vi to želite: dodate li majonezi začine, možete oplemeniti okus ribe nešto lošije kvalitete ili korigirati okus one koja se previše "čuje" po jodu ili friškini. Majoneza je za ovu svrhu bolji medij, poručuje kuharica, jer se bolje od ulja drži za ribu.

Nismo sigurni da nas je uvjerila, ali priznajemo da bi se njen prijedlog trebalo malo razmotriti. Na nekom bezveznjikavom komadu ribe. Javimo vam kad i ako isprobamo, a vi kako hoćete...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 17:33