StoryEditorOCM
Savjetikoja je bolja?

Po čemu se razlikuju francuska i ruska salata? Imamo odgovor, evo i što je presudno za uspjeh. Ovaj sastojak podiže okus

Piše T. S. M.
15. travnja 2025. - 10:48

Bliže nam se blagdani i gurmani su u slatkom iščekivanju. Osobito oni koji jedva čekaju priliku za uživanje u najpopularnijem svečanom predjelu - nakon sira i pršuta - na našim prostorima pa i šire. Mislimo na onu finu salatu od puno ukusnih sastojaka i nepristojne količine majoneze. Da, da, na francusku. Ili je to zapravo ruska?

Nazivi ruska salata i francuska salata često se koriste kao sinonimi u svakodnevnom govoru, ali zapravo postoje razlike među njima koje ovise o regiji i tradiciji pripreme. Ruska salata, poznata i kao Olivier salata, potječe iz Rusije iz 19. stoljeća, gdje ju je prvi put pripremio kuhar Lucien Olivier u Moskvi. Tradicionalno se sastoji od kuhanog krumpira, kuhane mrkve, graška, kiselih krastavaca, kuhanih jaja i majoneze. U mnogim verzijama dodaje se i kuhano meso, najčešće piletina, šunka ili hrenovke. Zbog toga je ruska salata kaloričnija i bogatija okusom, a obično se poslužuje hladna kao predjelo ili prilog.

image
Shutterstock

S druge strane, ono što se u Hrvatskoj i drugim zemljama bivše Jugoslavije često naziva francuskom salatom, zapravo je pojednostavljena verzija ruske salate. Ova varijanta najčešće ne sadrži meso ni jaja, a priprema se od kuhanog krumpira, kuhane mrkve, graška i majoneze, ponekad u kombinaciji s kiselim vrhnjem. U nekim receptima dodaje se i malo jabuke kako bi se dobio blaži i svježiji okus. Francuska salata se često poslužuje uz pečenje i svečane obroke, posebno tijekom blagdana.

Ukratko, osnovna razlika je u tome što je ruska salata "bogatija", jer se priprema s dodatkom mesa i jaja, dok je francuska salata jednostavnija i prikladna za vegetarijance.

A sad evo i odgovora na pitanje koje vas zapravo najviše zanima: kako će vam savršeno uspjeti vaša salata - ruska, francuska ili neka na po‘ puta između te dvije. Odgovor je u harmoniji. Nitko ne voli kad je sve zatrpano majonezom ili kad dominira samo jedan sastojak. Okusi i teksture moraju biti izbalansirani i zato je bolje sastojke ne pomiješati odjednom, nego od svakog staviti po oko 80 posto, sve pomiješati i zatim salatu kušati te ostatak dodati po potrebi. Evo vam još jedan mali trik za bolji okus: majonezi dodajte i malo senfa, lijepo će produbiti okus salate, koju god da pripremate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
24. travanj 2025 10:53