Jako dobar gulaš, zbog kojeg vam dođe želja s guštom pomazati tanjur, priprema se s puno ljubavi, pažnje i vremena. To je jednostavno tako i nema prečica. Čujete li za brzinski recept za gulaš, začepite uši. No, kad je gulaš u pitanju, dobro je pokupiti koji mali trik za bolji uspjeh, a jedan od njih se tiče sastojka koji mnogi zaborave dodati.
Provjerite nalazi li se na vašem standardnom popisu sastojaka za gulaš i vino. Ako nije tako, pod hitno ga ubacite, a evo i zašto biste trebali tako postupiti.
Vino je sastojak koji u jela unosi element kiselosti, a kao što je poznato, za ukusna jela potrebno je balansirati okuse. Pitate li se koje biste vino trebali koristiti pri kuhanju gulaša, odgovor je jednostavan: upravo ono koje biste uz njega i popili. Nikakva "vina za kuhanje" ne dolaze u obzir, kvaliteta vina koje ide u jelo kojem ćete s ljubavlju "šapćati" dom se kuha mora biti na pristojnoj razini.
Pitate li se kada dodati vino u gulaš odgovor je jasan: kad je meso uhvatilo boju. Meso, dakle, trebate najprije malo prepržiti, kako bi se fino zapeklo sa svih strana - a ovo je bitno iz dva razloga, pod jedan, jamči da će meso zadržati svoje sokove, a pod dva, karamelizacija će lijepo produbiti okus jela - nakon čega u teću ide vino. Pričekajte malo prije nego alkohol ishlapi prije nego ćete dodati ostale sastojke, a u međuvremenu marljivo miješajte kako bi se odlijepili svi komadići koji su se uhvatili za dno teće.