
Tko kaže da ne voli artičoke - ne zna ih dobro pripremiti. Mnogi misle da sve znaju i da im je sve jasno, ali ako preskaču osnovne korake u pripremi, nikad neće uživati u aričokima kao što bi mogli, samo da znaju s njima pravilno postupati...
A priprema artičoka počinje puno prije nego što ih stavimo u lonac. Jedan od najvažnijih koraka je namakanje u slanoj vodi, a mnogi ga preskaču ne znajući koliko zapravo znači za krajnji rezultat. Kada očistimo artičoke, one vrlo brzo potamne jer dolazi do oksidacije (sličan efekt ste vjerojatno primijetili na jabukama).
Slana voda, a još bolje voda s nekoliko kapi limunovog soka ili octa, usporava tu reakciju i pomaže da listovi zadrže lijepu, svijetlu boju i svjež izgled. Još važnije od toga, takvo namakanje može ublažiti eventualnu gorčinu koju neke artičoke, posebno starije ili one manje nježnih sorti, znaju imati.
No, tu nije kraj koristima od ovog malog dodatnog koraka. Ako ste artičoke kupili na tržnici ili ih upravo ubrali iz vrta, među listovima se može skrivati malo zemlje, prašine ili čak koji nepozvani gost iz prirode. Namakanje u slanoj vodi omogućuje da se artičoke temeljitije očiste, osobito ako lagano razmaknete vanjske listove prije nego ih uronite u vodu. Ovaj jednostavan korak traje svega nekoliko minuta, a može učiniti veliku razliku u okusu, teksturi i izgledu vašeg jela.
Komentari (0)
Komentiraj