Tikvice su na cijeni kao idealno ljetno povrće - pune su vode, zbog čega su nam važne za hidraciju, a ujedno se vjeruje kako je riječ o hrani koja nam pomaže rashladiti tijelo te su niskokalorične i pune minerala. No u niti jednom od tih benefita nećete osobito uživati ako ne znate kako se tikvice pravilno čuvaju.
Mislite li da ih je po dolasku iz kupovine dovoljno tutnuti u hladnjak, tamo gdje im pronađete malo mjesta, već nam je jasno da se ubrajate u one kojima ovo povrće redovito propadne...
Bez brige, to se da riješiti, otkrit ćemo vam kako.
Tikvice je najbolje držati u hladnjaku, u pretincu za povrće i to u otvorenoj vrećici ili škartocu. Ako ih zatvorite, osobito ako su u kesici, stvarat će se vlaga i počet će vam trunuti.
Tikvice nemojte prati prije pospremanja u hladnjak, jer to je još jedan razlog zašto trunu. Aok su baš jaok prljave ili pune zemlje, tada ih ipak operite, ali ih potom osušite kuhinjskim papirom. Pospremite li ih na ovaj način, ostat će svježe i desetak dana.
Ako vam je hladnjak dupkom pun, koji dan na sobnoj temperaturi neće naškoditi tikvicama (uostalom, ni u trgovinama nisu u frižideru), ali pripazite da ih kroz najviše tri dana pospremite u hladnjak. U protivnom će im kora postati deblja, a meso bi moglo postati spužvasto.
Ako imate viška tikvica i ne vjerujete da ćete ih pojesti kroz 10-ak dana, naribajte ih i zamrznite.