StoryEditorOCM
Savjetinedoumica

Kako i gdje bismo trebali čuvati lubenicu? Nije svejedno i može biti opasno, oko ovog pitanja traje velika kontroverza

Piše T. S. M.
13. kolovoza 2024. - 11:25

Na početku još jednog toplinskog vala, osim želje da potraje što kraće, trebali bismo misliti na jedno: kako što bolje održavati hidraciju. A to ćete najbolje postići ispijanjem povećanih količina vode, no ne zaboravite na činjenicu da tijelo popriličnu količinu vode pribavlja iz hrane, pa poradite na tome da jedete što više namirnica s visokim udjelom tekućine.

Kao što je lubenica.

Vjerojatno ste već nabavili dobru, frišku i što veću dinju - ili barem ono što ste uspjeli naći u trgovini - no eto vam nedoumice: čuli ste da u zadnje vrijeme svi pričaju kako ju nije najbolje držati u hladnjaku. Pa kud onda s njom?

Odgovor će ovisiti o tome koliko je zrela. Ako još nije u potpunosti zrela, ostavite je, nenačetu, na sobnoj temperaturi. Upravo će u takvim uvjetima postići onu potrebnu dozu slatkoće, zbog koje je toliko volimo.

No to nije jedini razlog zašto sad najednom svi čuvaju lubenice na sobnoj temperaturi.

image
Shutterstock

Prema stručnjacima, čuvanjem lubenice u hladnjaku može se negativno utjecati na njihovu hranjivu vrijednost. Istraživanja su, naime, pokazala da lubenica čuvana na sobnoj temperaturi ima više hranjivih tvari od lubenice koja se čuva u hladnjaku.

Kad je konačno sazrela (neki će vam reći da je to najbolje provjeriti kuckanjem, drugi da se to da detektirati pogledom - podsjetite se ovdje o čemu je riječ), stvari se mijenjaju: mjesto joj je u hladnjaku. Tko barem poručuje najveći dio stručnjaka, a sigurni smo da se s njima slažu i gurmani, koji najviše vole zagristi u sočan komad dinje kad je dobro, dobro ohlađen.

image
Shutterstock

No pronašli smo, vjerovali ili ne, i savjete koji su ovom običaju suprotstavljeni. Neki, naime, tvrde da se lubenici okus puno bolje osjeti kad je čuvana na sobnoj temperaturi. No to nije sve - neki smatraju kako se čuvanjem narezane lubenice u hladanjku povećava mogućnost od zaraze. Kako smatraju, na taj način lubenica postaje potencijalno leglo zaraze, jer je jako zgodna za razmnožavanje bakterija.

Kako biste vi presudili u ovoj dilemi?

Naš je stav da narezana lubenica ipak ide u hladnjak, ali pospremljena u kutije ili prekrivena plastičnom folijom, koja će je čuvati od toga da poprimi mirise druge hrane iz hladnjaka, a također i da ne dođe u kontakt s namirnicama koje bi je mogle zaraziti. Prije svakog konzumiranja uputno je, i to je naš stav, a vjerujemo da ćete ga podržati, pomirisati lubenicu - svaka promjena mirisa, osobito na kiselo, jasan je znak da joj je prošao rok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 15:59