Na početku još jednog toplinskog vala, osim želje da potraje što kraće, trebali bismo misliti na jedno: kako što bolje održavati hidraciju. A to ćete najbolje postići ispijanjem povećanih količina vode, no ne zaboravite na činjenicu da tijelo popriličnu količinu vode pribavlja iz hrane, pa poradite na tome da jedete što više namirnica s visokim udjelom tekućine.
Kao što je lubenica.
Vjerojatno ste već nabavili dobru, frišku i što veću dinju - ili barem ono što ste uspjeli naći u trgovini - no eto vam nedoumice: čuli ste da u zadnje vrijeme svi pričaju kako ju nije najbolje držati u hladnjaku. Pa kud onda s njom?
Odgovor će ovisiti o tome koliko je zrela. Ako još nije u potpunosti zrela, ostavite je, nenačetu, na sobnoj temperaturi. Upravo će u takvim uvjetima postići onu potrebnu dozu slatkoće, zbog koje je toliko volimo.
No to nije jedini razlog zašto sad najednom svi čuvaju lubenice na sobnoj temperaturi.
Prema stručnjacima, čuvanjem lubenice u hladnjaku može se negativno utjecati na njihovu hranjivu vrijednost. Istraživanja su, naime, pokazala da lubenica čuvana na sobnoj temperaturi ima više hranjivih tvari od lubenice koja se čuva u hladnjaku.
Kad je konačno sazrela (neki će vam reći da je to najbolje provjeriti kuckanjem, drugi da se to da detektirati pogledom - podsjetite se ovdje o čemu je riječ), stvari se mijenjaju: mjesto joj je u hladnjaku. Tko barem poručuje najveći dio stručnjaka, a sigurni smo da se s njima slažu i gurmani, koji najviše vole zagristi u sočan komad dinje kad je dobro, dobro ohlađen.
No pronašli smo, vjerovali ili ne, i savjete koji su ovom običaju suprotstavljeni. Neki, naime, tvrde da se lubenici okus puno bolje osjeti kad je čuvana na sobnoj temperaturi. No to nije sve - neki smatraju kako se čuvanjem narezane lubenice u hladanjku povećava mogućnost od zaraze. Kako smatraju, na taj način lubenica postaje potencijalno leglo zaraze, jer je jako zgodna za razmnožavanje bakterija.
Kako biste vi presudili u ovoj dilemi?
Naš je stav da narezana lubenica ipak ide u hladnjak, ali pospremljena u kutije ili prekrivena plastičnom folijom, koja će je čuvati od toga da poprimi mirise druge hrane iz hladnjaka, a također i da ne dođe u kontakt s namirnicama koje bi je mogle zaraziti. Prije svakog konzumiranja uputno je, i to je naš stav, a vjerujemo da ćete ga podržati, pomirisati lubenicu - svaka promjena mirisa, osobito na kiselo, jasan je znak da joj je prošao rok.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....