StoryEditorOCM
Savjetišto je fešta bez nje

Janjetina sočna kao ispod peke, a hrskava kao s ražnja: priprema se u pećnici i svaki put ispadne savršeno, evo zašto

Piše T. S. M.
15. kolovoza 2024. - 12:41

Svako misto svoju feštu ima, a svako druga fešta nekim čudom pada usred ljeta. Nemamo ništa protiv, ljepše je feštati po lijepom vremenu, a, osim toga, kolovoz je za mnoge tradicionalno mjesec godišnjih odmora i obiteljskih okupljanja pa je razloga za okučpiti se oko zajedničkog stola tim više. U Dalmaciji to najčešće znači i da će se "zavrtit" ražanj ili napraviti peka. A zna se što je najbolje nataknuti na ražanj ili poklopiti čripnjom: janjetinu.

Ako ste i vi među onima koji nešto slave, a niste u prilici napraviti ni ražanj ni peku, ne očajavajte. Otkrit ćemo vam kako kod kuće ispeći janjetinu tako dobru da se topi u ustima. Za početak, obavezno ostavite meso na sobnoj temperaturi barem dva do tri sata prije pripreme, a prije samog pečenja janjetinu operite i dobro posušite pa je obilno natrljajte solju.

image
Joško Šupić/Cropix

Kako smo već odmakli od sezone one najfinije, najmlađe janjetine, ne bi bilo loše meso preko noći ostaviti u marinadi koja će ga ne samo omekšati, nego će mu ublažiti onaj specifičan miris koji nekima nije po guštu. U ovom slučaju riječ je o onome što se naziva suha marinada, jer ne sadrži tekućinu (osim malo limunovog soka, ako ga želite dodati). Dakle sve što trebate napraviti je pomiješati sol, maslinovo ulje, limunov sok, ružmarin, majčinu dušicu i protisnuti češnjak, a ako želite da se okusi začinskog bilja još jače osjete, meso možete špikovati ružmarinom i češnjakom.

Evo vam sad i ključni savjet za sočnost i neodoljivu koricu: kad je meso spremno za pečenje, a pećnica dobro zagrijana, ubacite janjetinu u lim za pečenje pa je polijte vrelim uljem -  u dodiru s vrelim uljem nastat će korica koja čuva sokove da ne iscure iz mesa.

image
Joško Šupić/Cropix

Janjetina se prema većini recepata peče između 180 i 200 stupnjeva i to po 20 minuta za svakih 0,5 kg mesa, no možete iskušati i metodu sporog pečenja na niskoj temperaturi i to najprije pokriveno pa u finišu otkriveno - upravo na taj način imitirat ćete efekt pečenja ispod peke.

Ne zaboravite još jednu bitnu stvar: meso, dok se peče, treba često polijevati vlastitim sokom. Sok od pečenja svakako sačuvajte, pa u njemu ispecite krumpire (a ni koja paprika, tikvica, kapula i mrkva neće biti na odmet). Bit će slasni baš kao i oni ispod peke.

Imate dobar savjet za pečenje mesa? Javite nam na mail spiza@slobodnadalmacija.hr!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 08:00