Bliže nam se blagdani i vrijeme za pripremu mnogima najdražeg svečanog jela: francuske salate. Obožavana "francuzica" priprema se od dobro poznatih sastojaka, no ako želite da vam uspije bolje no ikad, na neke ćete detalje trebati pripaziti.
Prvi se odnosi na povrće. Nikad ga nemojte kuhati nasjeckano na kockice, u puno vode jer će biti bljutavo, a lako se može i raskuhati. Kuhajte ga u komadu, u taman dovoljno vode da ga pokrije. Treba li uopće spominjati da voda mora biti blago posoljena?
Drugi detalj vezan je uz sir. Možda vaš recept predviđa neku neutralnu sortu, poput gaude, i to je u redu ako se vama takav okus sviđa, no dodajte tom siru i komad nekog pikantnog, salata će biti neusporedivo ukusnija.
Treći se savjet odnosi na majonezu. Mora je biti puno. Baš puno. Ova se salata obično priprema dan ili barem nekoliko sati unaprijed, a za to vrijeme povrće će popiti svu majonezu, ako je ne stavite dovoljno, pa će salata biti suha. No, puno majoneze znači puno kalorija...
Srećom, to se može izbjeći. Neki će vam reći da dio majoneze zamijenite kiselim vrhnjem, što nije loš savjet, ali mi imamo bolji: umjesto kiselog vrhnja koristite grčki jogurt. Okus zaista neće "patiti", a znatno ćete uštedjeti na masnoćama te posljedično i na kalorijama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....