StoryEditorOCM
Savjetiza okus i sočnost

Dva sastojka za jela kao iz finog restorana. Djeluju poput čarolije, ako niste zadovoljni svojim kuhanjem, spasit će vas

Piše T. S. M.
1. listopada 2024. - 07:05

Ako niste u potpunosti zadovoljni s rezultatima svog rada u kuhinji, nemojte za to automatski kriviti recepte, kvalitetu namirnica ali ni vlastitu vještinu. S njima je možda sve u najboljem redu, s tim da se to za prve dvije stavke lako da provjeriti, no problem bi mogao biti u tome što vam još nitko nije otkrio jednu vrlo važnu caku...

Želite li kuhati jednako dobro kao kuhari u restoranima ili barem puno, puno bolje nego što sada kuhate, trik koji vam još nedostaje leži u dva vrlo jednostavna i uobičajena sastojka.

image
/Shutterstock

U šećeru i maslacu.

Vi ih možda koristite samo kad pripremate slastice, ali pravi chefovi uvijek ih imaju pri ruci kad kuhaju slana jela.

Okus svake namirnice sastavljen je od više komponenti, što još više dolazi do izražaja u jelima sastavljenima od više namirnica, a te komponente trebaju biti u ravnoteži da bi nam hrana bila ukusna. Ako pripremate neku kiselu ili gorku namirnicu, ravnotežu ćete postići dodavanjem šećera. Šećer, također, može suzbiti neke nepoželjne karakteristike okusa, recimo trpkost.

image
/Shutterstock

Što se tiče maslaca, on ima dvostruku ulogu. Ne samo da jelima daje sočnost jer pomaže hrani zadržati vlagu, nego djeluje na okus. I tu je riječ o dvojakoj ulozi. s jedne strane, dodaje im svoju ugodnu aromu, a s druge, služi kao izvrstan nosač okusa. Ako neko jelo sadrži začine i namirnice kojima je svrha podići okus poput luka i češnjaka, dodajte mu malo maslaca i te će se arome bolje osjetiti i fino stopiti s okusima ostalih sastojaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2024 07:07