StoryEditorOCM
Savjetiriječ stručnjaka

Blitva je prava čuvarica zdravlja, ali zbog uobičajene pogreške gube se vrijedni sastojci: evo kako je pravilno skuhati

Piše Spiza SD
27. ožujka 2023. - 07:35

Na početku proljeća, dok još nije sezona svim onim sočnim vrstama povrća zbog kojih volimo kasno proljeće i ljeto, a već smo se zasitili kupusa, poriluka i kelja, blitva nam je prava spasiteljica. Bogata je vitaminima A, B1, B2, C, E i K, obiluje magnezijem, željezom, kalijem, kalcijem i važnim mineralnim solima, sadrži niz antioksidansa koji, kako se vjeruje, smanjuju izglede za nastanak kroničnih bolesti, ali i nekih vrsta raka. Djeluje protuupalno, pomaže očuvanju dobre krvne slike i zdravlja srca te pomaže dijabetičarima, a uz sve navedeno, potiče probavu i mršavljenje.

Blitva se s pravom smatra "čuvaricom zdravlja", a ugledni nutricionist našeg porijekla George Mateljan svrstava ju među najzdravije na svijetu u svojoj knjizi "Najzdravije namirnice svijeta...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. studeni 2024 12:34