U hotelu Amphora na Žnjanu svečano je otvoreno 10. izdanje Grand Gourmeta, međunarodnog natjecanja konobara, barmena barista i restorana koje se od 13. do 15. studenog odvija u organizaciji udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) uz podršku Ministarstva turizma i sporta, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, Turističke zajednice grada Splita i drugih partnera. Na jubilarnom Grand Gourmetu sudjeluje čak 70 natjecatelja, a u sklopu manifestacije održat će se 29 masterclassova, radionica, edukacija, prezentacija i panela na kojima se očekuje čak pet stotina sudionika iz deset zemalja.
Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita, istaknula je kako je jedan od značaja ove manifestacije i u tome što će sudionici steći brojna nova znanja i iskustva koja će im biti korisna u radu, a na taj će način podići i vrijednost svojih destinacija i tako im pomoći da postanu što konkurentnije na zahtjevnom turističkom tržištu. Zamjenica direktorice Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Jurana Batovanja naglasila je važnost Grand Gourmeta za tržišnu prepoznatljivost gastronomije kao značajanog turističkog proizvoda, a Antonija Eremut Erceg, pročelnica Službe za razvoj grada, istaknula je ulogu događanja poput ovoga u doprinosu razvoju cjelogodišnjeg turizma i promociji grada i županije te na koncu cijele Hrvatske.
Prvi dan manifestacije održana su natjecanja konobara u pojedinačnim kategorijama kao što su priprema i posluživanje mesnog ili ribljeg tartara uz odgovarajuća vina, dok su se dvočlani timovi ugostiteljskih učilišta i škola natjecali u disciplini Chef’s Table, odnosno u pripremanju i posluživanju menija od četiri slijeda uz piće, a tročlani timovi konobara imali su zadatak dokazati se u koordinaciji i profesionalnosti prilikom sinkroniziranog servisa uz glazbenu podlogu.
Posjetitelji su imali priliku od Damira Zrna doznati više o sljubljivanju pršuta i kulena s vinom, a u nastavku programa od Darija Grabarića čuti će priču o tekili, moći će kušati i bolje upoznati kamenice Centaurus i Orgulino mlado maslinovo ulje, dok će im Sokol Prenga otkriti tajne pripreme hobotnice. U četvrtak se nastavljaju natjecanja, a održat će se, pored ostalog, radionice i prezentacije posvećene brendiranju destinacije, siru, rumovima iz Dominikanske Republike te indijskim začinima, a u sklopu ove posljednje kuhat će legendarni Stevo Karapandža.