Ovogodišnja blitvijada u Podgori po mnogočemu je bila najbolje dosadašnje izdanje te manifestacije. Razne delicije od te biljke koja u Podgori uživa osobitu popularnost te brojni zanimljivi sadržaji razlozi su zašto je mul ispred hotela Podgorka bio ispunjen mnogobrojnim posjetiteljima.
Iako je sladoled od blitve trebao biti hit ovogodišnje blitvijade, koja je, zbog katastrofalne poplave, u zadnji čas odgođena sa 6. na 20. listopada, svaki štand je imao svoj hit proizvod, a ni kreativnih ideja nije nedostajalo.
Pažnju muškog, ali i ženskog dijela publike plijenila je atraktivna i vrijedna Nensi Očašić koja je pravila soparnike, u radionici lutkarske pedagoginje Božene Delaš izrađivale su se blitvokravate, a posjetitelji su se mogli fotografirati s Blitvijem i Blitvijom, lutkarskim zelenim parom.
Čedo Lizatović je iz Krstatica doveo dva magarca pa su se mnoga djeca okušala u jahanju, dječja utrka BLITWICH okupila je mnoštvo djece, održan je čak i cirkuski program za koji se pobrinuo Triko Cirkus Teatar, a sve je "svisoka" promatrala Iva Peter Dragan, hodajući na štulama i plešući u ritmu muzike koju je puštao DJ Dupli.
Nakon svih tih uzbuđenja valjalo je nešto i pojesti, a izbor je ove godine uistinu bio težak...
Udruga Sunce nudila je zelene vafle, koje smo kušali i baš su nam se svidjeli pa smo ih zamolili da nam otkriju recept. Vrlo je jednostavan.
- Sve je kao i za obične vafle, dakle jaja, brašno, šećer i maslo, no umjesto mlijeka mi smo dodali sok od hladno prešane blitve. Na kilogram blitve, izašlo nam je, uz dodatak jabuke, skoro litar soka - kažu nam.
Velika gužva je bila na štandu Lige protiv raka, a torta s blitvom Marice Vela jedna je od najukusnijih slastica koje smo ikad probali.
- To je zdrava torta sa domaćim prirodnim sastojcima. Recept sam skinula s interneta, ali sam šećer zamijenila medom, a obično ulje maslinovim. Blitvu sam blanširala i pasirala, a zatim je šokirala hladnom vodom da zadrži lijepu zelenu boju. Ubacila sam malo malina i dodala šlag. Istu ovu tortu sam napravila za prethodnu Blitvijadu koja je zbog poplave bila odgođena, ali ništa nije propalo, pojeli su je vatrogasci - kaže nam Marica.
Na istom je štandu bilo i slanih poslastica, a zalogajčić "MARITIMO Drašnice" mogao bi izgledom i okusom konkurirati predjelima fine dining restorana.
- Omlet od blitve i tostirane kapare stavili smo na podlogu od lignje - kratko nam je i jasno objasnila Mirjana Roščić.
Uz ovaj inovativni omlet odlično je, uvjerili smo se, išla pašteta od oraha i stabljika blitve, a tko je želio naučiti više, mogao je i sam sudjelovati u pravljenju pite od blitve.
Poznato je da mnogi mališani ne vole zeleno povrće, ali vole fritule, no nakon JETI-jevih fritula s blitvom mnogi su se složili da su zelene fritule bolje od običnih.
Učenička zadruga "Kanata" iz OŠ don Mihovila Pavlinovića u suradnji s PREMISOM napravila je četiri vrste sladoleda od blitve-Serenadu Mediterana, Baby, Zelenu nirvanu i Sirtaki.
- Za osam kantica sladoleda bilo nam je potrebno 40 kilograma blitve koju smo izblendali te joj dodali jagode, kivi, orahe i grčki jogurt. Učenici su oslikali škrinju i pomogli nam u pravljenju sladoleda - rekao nam je Zvonimir Jordan iz Premisa.
Pitate li se kakav je bio taj sladoled, otkrit ćemo vam samo da je Zelena nirvana smirila mnogu djecu željnu slatkog osvježenja, a i mnogi su odrasli strpljivo čekali svoj red na porciju...
Nije nedostajalo ni napitaka nadahnutih ovom namirnicom, za njih se pobrinuo restoran Pyat sa svojim, sad već poznatim, sokom Zelensky, a dok su nam točili svoj prepoznatljivi zeleni eliksir uputili su nas kako blitva ne samo da je zdrava i hranjiva namirnica, već je izrazito dobra za kožu jer sadrži vitamin A.
- Specijalno za ovu prigodu napravila sam piling za tijelo s dodatkom blitve. Sastoji se od maslinovog ulja, sitne morske soli i izblendane blitve kojima sam dodala malo aromatičnog ulja mente i eukaliptusa tako da blitva ne dominira mirisom - otkrila nam je Katica Čuljak.
Mnogi izlagači poput Poetica Gina, sireva Sirko, Julije Lampić, blitvenjaka OPG Livr, kao i mnoge druge lokalne udruge i privatne osobe dale su svoj doprinos događaju koji će se pamtiti. Belfast food zatvorio je manifestaciju odličnim koncertom, a već se s nestrpljenjem čeka naredna Blitvijada koja će, ne sumnjamo, biti još bolja.