StoryEditorOCM
Pričeimamo recepte

Kad trebate nešto brzinski za pod zub, a da je fino i miriše na more, nećete ‘falit‘ s ovim delicijama: svi ih obožavaju

Piše Sara Šarić/Sponzorirani sadržaj
23. listopada 2024. - 08:00

Kad vam treba nešto brzinski za pod zub, a da je fino i miriše na more, teško je "falit" s dobrim starim dalmatinskim favoritima – srdele iz mora ravno na tavu, palenta da upije sve one fine sokove, inćuni – mali zalogaji puni okusa koji se najbolje sljube uz komad kruha i kap maslinova ulja i, naravno, ukusni riblji namazi. Nema tu puno filozofije – najljepši su oni jednostavni okusi koji te vraćaju u djetinjstvo i mirise "kužine" kad se "spiza" priprema s ljubavlju i malo soli iz mora.

Kraljice ribljeg pjata

Srdele, kraljice našeg Jadrana, prava su dalmatinska "spiza". Skromne, ali bogate okusom i nutritivnim vrijednostima, nekad su bile sirotinjska hrana, a danas su prava delikatesa i možete ih naći na najfinijim stolovima.

image

Jadranska srdela "Okusi zavičaja"

/Shutterstock

Nema Dalmatinca koji nije odrastao uz srdelu – bilo da su ih pržili na gradele, kuhali u brudetu s palentom ili ih jeli na kruhu s malo maslinova ulja ili limuna, jadranska srdela je oduvijek bila dio svakodnevnog života. Od marende u školi do ljetnih večera uz more, naša kraljica Jadrana ušla je u svaku dalmatinsku kuću, nahranila generacije i ostala simbol jednostavne i bogate "spize" koja je uvijek čisti gušt.

image

Jadranska srdela "Okusi zavičaja"

/Shutterstock

Mali zalogaji velikih okusa

Mali, ali opasno dobri... Nema boljeg zalogaja od inćuna kad trebate pripremiti nešto fino "na brzinu". A onda, kad mislite da ćete uzeti samo jedan-dva zalogaja, na kraju ne možete stati. Bili su to oduvijek "mali zalogaji" koji su dolazili iz ribarskih mreža na stol, a danas su postali pravi hit – i u kući, i na fešti!

U dalmatinskoj kuhinji inćuni su ključni u mnogim tradicionalnim jelima, ali i idealni kao lagana predjela. Upravo zbog svoje jednostavnosti i brze pripreme, danas su postali popularni kao finger food – idealni za druženja i lagane večere kad vam dođe ekipa. Marinirani u maslinovu ulju, s malo luka i kapara, možete ih složiti i na krišku kruha, ubaciti u salatu ili samo preko krekera, staviti na kanape s maslinama ili malo kremastog sira – nema gdje ne "pašu".

image

Inćuni "Okusi zavičaja"

/Shutterstock

Delikatesni riblji namazi

Tko kaže da se za bakalar treba čekati do Badnjaka i da su kozice samo za posebne prilike? Za fini obrok s ribom ne trebate trošiti bogatstvo, već samo malo toplog kruha i ribljeg namaza. Delikatesni riblji namazi pravi su primjer kako nešto skromno može biti vrhunski gušt! Bakalar na bijelo, bilo u kremastoj varijanti ili s dodatkom maslinova ulja, te riblji namaz s jadranskim kozicama donose pravi morski štih i savršen zalogaj za brzi "snack". Bilo da ih mažete na kruh, tost ili ih koristite u sofisticiranijim kanapeima, ovi su namazi savršen spoj tradicije i moderne kuhinje.

image

Delikatesni riblji namaz "Okusi zavičaja"

/Shutterstock

"Okusi zavičaja"

Finger food se odlično uklapa u mediteranski način života, gdje je sve usmjereno na uživanje u malim, ali bogatim okusima. Sitni zalogaji omogućuju vam da probudite nepce bez prejedanja, a ujedno pružaju priliku za druženje i razgovor bez da vam cijeli obrok preuzme pažnju. Stoga smo izdvojili namirnice koje su othranile generacije, a sad stižu u najboljem izdanju pod Lidlovim brendom "Okusi zavičaja". Bilo da tražite srdele, inćune, palentu ili delikatesne riblje namaze – svi ovi proizvodi dolaze svježi, domaći i provjereni iz srca hrvatskih zavičaja te donose bogatstvo okusa, autentičnost i onu prepoznatljivu jednostavnost naše lokalne "kužine".

Riječ je o obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima i malim proizvođačima iz svih krajeva Hrvatske koji s ljubavlju proizvode autohtone proizvode jedinstvene za svoj kraj. Nema tu puno filozofije – sve je jednostavno i kvalitetno te rađeno po staroj i provjerenoj domaćoj tradiciji. Stoga, ako ste u potrazi za autentičnim okusima iz krajeva Lijepe naše, znate gdje potražiti najbolje!

Kod nas u Dalmaciji, hrana je više od običnog jela, to je način života i simbol našeg kulturnog nasljeđa. I zato su proizvodi "Okusi zavičaja" pravi ambasadori Dalmacije na vašem stolu, dostupni tijekom cijele godine.

image
/Shutterstock

Brudet od jadranskih srdela

Sastojci:

Jadranska srdela "Okusi zavičaja", 1 vrećica
300 g palente "Okusi zavičaja"
300 g crvenog luka
400 g sjeckane rajčice
1 dl bijelog vina
maslinovo ulje
2 režnja češnjaka
sol, papar
peršin

Priprema:

Izrežite crveni luk na kockice i dinstajte ga dok ne požuti. Zatim dodajte 400 g sjeckane rajčice i pirjajte sve zajedno 20-ak min. Podlijte bijelim vinom, dodajte očišćenu srdelu i začinite solju, paprom i peršinom. Kad srdela bude gotova, pospite sve češnjakom i zalijte maslinovim uljem. U slanoj vodi skuhajte palentu, a po završetku dodajte 10 g maslaca. Možete je skuhati gušće ili rjeđe – po želji.

Uz brudet od srdele poslužite palentu i uživajte u okusima zavičaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2024 08:13