StoryEditorOCM
ShowbizLJETNO KINO

Novi film oskarovca ispunio Bačvice: Tanović bi nakon Prvića snimao i u Splitu, ‘Ja sam spreman, nađite mi dobru priču‘

Piše Marko Njegić
4. rujna 2024. - 22:54

Marko Njegiću, imaš li viška karata?” To je pitanje dočekalo potpisnika ovih redaka na ulazu u ljetno kino ”Bačvice”, gdje je zakazana dalmatinska pretpremijera novog filma Danisa Tanovića ”Nakon ljeta”, komične drame snimljene u Dalmaciji, na otoku Prviću.

Na ulazu kina stajala je obavijest ”rasprodano”. Jutro prije projekcije ”Nakon ljeta” online ulaznice bile su rasprodane. Do početka filma, rasprodale su se i preostale ulaznice na blagajni kina i potencijalno se tražio ”zidić” kao alternativa.

Tanović je na koncu oskarovac i dvostruki dobitnik berlinskog Srebrnog medvjeda, a ova pretpremijera se održavala u nazočnosti redatelja i ekipe filma koji je svečano otvorio festival u Sarajevu – glumice i scenaristica Anje Matković, koscenarista Nikole Kuprešanina, glumaca Uliksa Fehmiua, Gorana Navojca i Marije Škaričić, producentice Lane Matić, izvršnog producenta Ivana Perića i direktora fotografije Miloša Jaćimovića.

image

Tanović na pozornici ljetnog kina

Jakov Prkic/Cropix

- Svaki moj film ima i drame i humora. Prethodni ”Deset u pola” je nastao u trenutku korone. Sve je izgledalo jako loše, tužno. U tom trenutku prviti film koji je težak činilo se besmisleno i imao sam potrebu nasmijati ljude. Scenarij za ”Nakon ljeta” nisam pisao ja, došao sam uglavnom kao redatelj i prijalo mi je – kazao je Danis za ”Slobodnu” i podsjetili smo se da je u intervjuu za SD 2021., napravljenom baš u Splitu, rekao kako Dalmatinci i Bosanci imaju sličan mentalitet, a sad je snimio film u Dalmaciji.

- Sretan sam što sam ovdje, za Dalmaciju i Split vežu me divni trenuci. Ja sam čitav život svako ljeto u Dalmaciji i ne doživljavam je kao nešto drugačije. Mislim je drukčije, mi imamo turcizme, vi talijanizme, ali mentalitet je sličan – smatra Tanović i ističe da se ”film dopada publici” i da bi mogao ”imati lijepu karijeru” jer ”ljudi izlaze nasmijani iz kina, raspoloženi, netko pusti i suzu”.

Je li, s obzirom na njegovu povezanost sa Splitom, vrijeme za snimanje jednog filma u gradu pod Marjanom?

- Ja sam spreman, nađite mi dobru priču i eto me – poručuje oskarovac koji, nakon ”Deset u pola”, nanovo surađuje sa Splićaninom Kuprešaninom.

image

Scenaristi Nikola Kuprešanin i Anja Matković

Jakov Prkic/Cropix

- Ja se samo nadam da će se suradnja nastaviti jer je dobro i oni su mi dragi ljudi, sad više nismo samo suradnici, već i prijatelji – veli Nikola.

Vezu s Dalmacijom ima i glumica/scenaristica Matković.

- Moj je otac Hvaranin. Vezana sam jako za taj otok. To i je neka poveznica "Nakon ljeta" s otokom, tamo je nastala ideja za film – otkriva Anja.

image

Navojec i Tanović

Jakov Prkic/

Snimanje u Dalmaciji, na Prviću, prijalo je i Navojcu. Goran je sad već veteran kad je riječ o snimanjima na otocima.

- Snimao sam na Braču, Hvaru, Visu, Rabu... i sada Prviću. Došli smo na otok pred kraj prošlog ljeta. Bilo nas je koliko i stanovnika. Dogodila se jedna velika ljubav između ekipe i domicilnog življa. Iako tijekom snimanja na otoku ovisite o vremenskim prilikama, ruži vjetrova, korentu, bilo je prekrasno i vrijeme nas je služilo – prisjetio se Navojec kojemu je projekcija na Bačvicama iznimno važna.

- Ovo je prvi put da ću ja s hrvatskom publikom pogledati film. To je posebno uzbuđenje za glumca. Sad je ovdje biti ili ne biti, vidjet ćeš kako publika s tim filmom diše – zaključio je Navojec.

‘Projekcije u Dalmaciji su ono čemu se najviše veselimo‘

Film nastaje godinama, treba dosta strpljenja i vremena da se završi i bilo je predivno prikazati ga na otvaranju 30. Sarajevo FF-a na preko desetak rasprodanih projekcija.

Danis je želio napraviti film u Dalmaciji, o ljudima koji su po njegovim riječima po mentalitetu dosta slični Sarajevu i vjerujem da se i to osjeća u filmu, taj miks dobrote i humora koji je poseban u ovim krajevima.

Naša mini turneja po otocima i obali nam posebno znači kao ekipi. Ovaj film ne bi se snimio bez nevjerojatne podrške lokalne zajednice i mještana Prvić Šepurine.

Nema riječi kojima možemo uzvratiti za sve što su napravili i koliko su nas iskreno primili kao svoje. To se ne zaboravlja. ”Nakon ljeta” je već pozvan na veliki broj međunarodnih festivala, ali projekcije u Dalmaciji su ono čemu se najviše veselimo – izjavila je producentica Lana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 19:15