StoryEditorOCM
ProstorijaEMOTIVNA ADAPTACIJA

Spektakl za dušu šjor Petra: Split osvanuo ispod mosta berlinske željeznice, a Marjan na plafonu! Ovo morate vidjeti

12. siječnja 2023. - 14:39

Možeš ti otići iz Splita, ali Split iza tebe nikada neće. Pa ga poneseš u svojoj nostalgiji kamo god, na koliko god da svijetom lutao. I tako on osvane odjednom na nekim posve neočekivanim mjestima, evo, primjerice, u Berlinu.

U prostoru pod zaštitom UNESCO-a, ispod berlinske željezničke postaje Bellevue S-Bahn, točno ispod mosta. I gle čuda, u glavnom si gradu Berlina, a istovremeno i na splitskom Vestibulu.

Okreneš se oko sebe, a kad tamo splitske kale i kalete, stari kamen Dioklecijanove palače, krovišta Velog Varoša i Geta. I još i Marjan koji s plafona buja, usred restorana u srcu velikog grada, tisućama kilometara udaljenog od splitske Rive. E to vam je jedna posebna priča.

Nju je po želji Petra Vujčića i njegove obitelji koja je u srcu Berlina 1981. godine otvorila restoran Marjan Grill, u praksu provela dizajnerica interijera Angelika Kolarić iz tvrtke Angelika Design.

2019. godine Petar Vujčić odlučuje napraviti veliki makeover i svoj restoran obući u duh Splita. Angelika je imala otvorene ruke, napravila je pravu velovarošku štoriju, a dio atmosfere prenijela je i nama. Dakle idemo, kako je naš veliki grad unijela u prostor od 300-ak kvadrata? Kako je Marjan naš fantastični uvukla u srce Berlina.

Ogromna inspiracija

- Rekla bih i pitala, ostavlja li Split bilo koga ravnodušnim? Ili je svima, kao i vlasnicima, kao i meni ogromna inspiracija. Projektni zadatak obitelji bio je vrlo jasan. Ideja mi je bila da toplinu Dalmacije, točnije Splita, toplinu obitelji Vujčić, emociju koju prenose na tanjur, strast i temperament spojim s već dugo datim imenom Marjan.

image
Angelica dizajn

Obitelj je restoranu ime dala po jednom od simbola grada Splita. Uređenjem interijera goste sam željela upoznati s još nekim od njegovih ljepota. Protrčali smo kroz vrijeme, donijeli duh nostalgije, i ne, nije bilo nimalo teško jer Split je prepun divnih razglednica - veli Angelika.

Potrebu za obnovom inicirao je zakupodavac Deutsche Bahn koji je odlučio provjeriti statiku, nakon čega obitelj Vujčić počinje razmišljati o renoviranju objekta. Nju je velikim dijelom ograničile zaštita UNESCO-a, ali i propisi Njemačke željeznice u čijem se vlasništvu objekt nalazi.

To je onemogućilo grube građevinske radove, no usprkos tome 90 posto objekta doživjelo je promjenu. Mijenjalo se puno toga, kompletne podne obloge, drvena konstrukcija, vraćen je sjaj predivnim zaštićenim stropovima. Mijenjan je i kompletan šank, te zadana nova tema zidovima.

Pomno birani lusteri

- Pomno odabranim lusterima s pomalo tradicionalnim štihom podsjetnikom na starogradsku kućnu i uličnu rasvjetu, pokušali smo barem dijelom dočarati osjećaj šetnje po kaletama. Ali zbog potrebe osvjetljavanja prostora nisam se u potpunosti zanijela tradicijom. Kao materijal sam koristila kovano željezo kako bi imala što više podsjetnika na tradicionalni prikaz.

image
Angelica dizajn

Vizure grada smo postigli predivnim po mjeri napravljenim foto tapetama kojima smo vizure povijesnih lokacija prenijeli na zidove restorana. Marjan je posebna priča. Šetajući gradom i Marjanom pogled mi uvijek i stalno privlače kapare, agave, biljke egzotične nam Dalmacije. Čarobno, koliko i divlje. Tu prirodu je teško ili skoro pa nemoguće iskopirati. Zato smo pokušali nešto drugačije - veli dizajnerica.

Rečine u čast Dalmatinki 

A to drugačije se postiglo kroz podlogu od dviju vrsta mahovina: konzervirane stabilizirane ravne i polarne. Na njoj je izrađen šumski dizajn koji se sastoji od konzerviranog stabiliziranog bilja, medvjeđe trave, dvije vrste bršljana te šumske paprati.

image
Angelica dizajn

Pravo bilje, veli Angelika, je zamijenilo konzervirano zelenilo, koje je poslužilo za omekšavanje prostora, ali i interpretaciju sočnosti splitske zelene oaze. Zelena priroda je tako svoje mjesto našla na stropu, divno se uljuljkavši u okoliš.

image
Angelica dizajn

A svoje mjesto u poslovnom domu obitelji Vujčić našao je još jedan nezaobilazni splitski simbol. Rečine, predivne splitske tradicionalne naušnice koje su svoje mjesto pronašle na šanku.

- Rečine su poput male crne haljine, poput torbice, poput cipela… Smatram ih bitnim detaljem Dalmacije koji je tako malen, a tako govori puno. O tradiciji, povijesti, umjetnosti, empatiji i ljepoti koje su Dalmatinke oduvijek znale iznijeti. Zar restoran poput Marjana u kojem se doživi i miris i atmosfera Splita, nije zavrijedio da ga se nagradi s najljepšim nakitom Splita… - veli dizajnerica Angelika Kolarić.

image
Angelica dizajn
image
Angelica dizajn
image
Angelica dizajn
image
Angelica dizajn
image
Angelica dizajn
image
Angelica dizajn
image
Angelica dizajn
image
Angelica dizajn
image
Angelica dizajn
image
Angelica dizajn
image
Angelica dizajn
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 00:17