StoryEditor
ProstorijaNa uzvisini

Posjetili smo kuću za odmor obitelji Vuković u Makarskom primorju: iznad Veprica digli su dvokatnicu s prekrasnim pogledom

8. listopada 2020. - 18:37
Matko Begović/Makarska Kronika

Sve tu još miriše na novo. Vila Kuk završena je početkom prošlog ljeta, pa sada obitelj Vuković ima kuću za odmor na najljepšem dijelu Makarskog primorja. Smještena je na uzvisini malo prije svetišta Vepric, a zapravo ispod brda, na takvoj visini da puca pogled koji liječi dušu.

– Sve se vidi odavde, i Split, i Sućurje, i Biokovo iznad kuće, samo se okrenete za 360 stupnjeva i uživate – kaže nam Miljenko Vuković, poznatiji kao Mimo, iz Makarske, inače vlasnik ove "mlade" kuće koja se počela graditi u listopadu 2018., a prošlog proljeća konačno se ukazala u svoj svojoj ljepoti.

Glavni projekt izradio je arhitekt Ivo Marinović, ali uglavnom prema zamisli vlasnika, koji je i sam inženjer po struci i "meštar od struje", pa i ne čudi da je sudjelovao u mnogim rješenjima i poslovima kod realizacije ove moderne kuće.

Mimo Vuković napominje kako je njegova tročlana obitelj željela imati jednu modernu građevinu s čarobnim pogledom. I to su i postigli.

Ravne linije ove vile svojim sivo-bijelim tonovima na fasadi ističu se pred sivom stijenom planine. Nasred velike okućnice od oko 2000 metara četvornih nalazi se kuća površine od oko 300 kvadrata, ispred se plavi bazen, a oko svega mir i tišina.

U prizemlju kuće je veliki dnevni prostor od 50 metara četvornih, odijeljen tek velikom staklenom kliznom stijenkom, koja, kad je otvorena, taj unutrašnji dio spaja s vanjskim povezujući ga s bazenom. U kući su četiri sobe s kupaonicama, a na drugom katu "belveder", kako kaže domaćin Mimo, dodajući kako je gore 25 kvadrata natkrivenog i 75 metara kvadratnih otvorenog prostora. To je pravo mjesto za uživanje. Baš tu se čovjek može okrenuti oko sebe za onih 360 stupnjeva koje nam na počeku spominje naš domaćin, i gledati kako se širi more i stapa s obalom koja se izdiže visoko do vrha Biokova.

Interijer je uređen minimalistički, veli nam Mimo Vuković, ali naglašava: "Nije se štedjelo." Sve je tu napravljeno po izboru njegove supruge Ane i kćeri Tanje. Nema tu dizajnerskih komada, ali se biralo, poput kuhinje Dan Küchen ili kupaonica rađenih po mjeri i ukusu ženskog dijela obitelji Vuković. Cijeli dnevni prostor u prizemlju odiše smirenim tonovima, od sivog do bež, s detaljima poput tamnije sivih stolica oko kuhinjskog stola ili crno-bijelih fotografija na zidovima. Isti tonovi nastavljaju se i u sobama pridonoseći mirnom ugođaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. siječanj 2021 06:55