StoryEditorOCM
ProstorijaRenovacija uz nevelik budžet

Novo ruho za djedovinu: 'školski' dizajniran apartman u Brelima osvaja mornarskim štihom i pametnom igrom svjetla

8. rujna 2018. - 12:02

Lako je kreirati interijer od neograničenih sredstava, ali je pravi izazov sa skromnijim budžetom napraviti "po školski" apartman za turistički najam. Naša sugovornica Sunčica Mastelić Ivić, dipl. ing. arh. (suncicamas@gmail.com), arhitektica iz Zagreba, priča nam o njezinom malom projektu interijera u Brelima.

Zatekla sam, kaže, kuću staru četrdesetak godina u Brelima. Pristojna, jednostavna dalmatinska arhitektura kakvu smo uvijek zamišljali da bi trebala biti: kameno lice, uz starinski četverostrešni krov. Kuća je još davnih šezdesetih godina bila s odvojenim sobama za najam, po jednom kupaonicom na katu, kuhinjom u kojoj je domaćica spremala objed za goste. Tako je nekad bilo - svi su bili neka vrsta obitelji, gosti i domaći, zimi su se pisala dugačka pisma, čestitali blagdani i na riječ rezervirao dolazak u idućoj godini.

Prostorije su bile uređene kao što je to bilo nekoć kod svih naših baka - orah furnirani, ispucali niski kreveti, tvrdi ručno šivani madraci, noćni ormarići s vratašcima, zaobljeni drveni teški ormari, umivaonik u sobi, na zidu, nešto pločica bijelih na zidu.

Ako je bilo života u tome, onda su to davali pleteni tabletići na stolićima i slike po zidovima. Po jedna slika, uokvirena, mala, izrezana s kalendara, zalazak sunca, morska plaža, dva magarca. Visoko pod stropom slika, da na nas gleda s visina. Narančaste zavjese, za podizanje iz depresije?

Mala senzacija ležernosti i svježine mediteranskog doma

- Je li takav dizajn onda bio sjajna stvar ili o tome nitko nije razmišljao - tipa "pa šta će im fini namještaj, neš ti, nisu došli gledat sobu nego bit vani na plaži" - još sam u dilemi - govori arhitektica, te objašnjava: - Onda su se dogodile neke druge stvari. Sveopća ekspanzija turističke ponude, posvuda na svijetu. Dogodila se prodaja preko internetskih agencija. Odjednom su postali važni i komfor i boje i materijali tih privremenih domova putnika iz cijelog svijeta, željnih mora i sunca.

Trebalo je ponuditi malu senzaciju, ispričati zgode kroz interijer - nastavlja, prisjećajući se kako je počela suradnja i razgovor s vlasnicima ove kuće:

- Ajde reci mi, odakle krećemo? Koju priču pričamo kroz interijer koji vam radim? - pitala sam ih.

- Pa ja sam mislila da to bude didova kuća, ali na novi način… I da pripazimo na budžet.

- Odlično, mislim da imamo hit - komentirala je arhitektica, otvarajući priču o instalacijama, izoliranju i podlogama, koji nije, kaže, bio ni lagan ni zabavan. Didova kuća morala je imati sav komfor hotelske sobe, a svu ležernost i svježinu mediteranskog doma uz plažu.

 

 

Upravo zato vam ova priča može poslužiti da redom, od prostorije do prostorije, sve elemente oblikovanja iskoristite kao savjet za slične situacije.

Krećemo od temelja – podova koji su pokriveni gres pločicama, matiranim u boji pijeska. Inače se često za turističku namjenu koriste gres pločice, jer su dugog vijeka trajanja, ili kako se narodski kaže - "vječne su". U sobi je smješten visoki krevet, takozvani "box" krevet, bez vertikalnog dijela podnožja, izrađen u radionici s tapeciranim okvirom. Za uzglavlje arhitektica je odabrala ploču fiksiranu uz zid.

Nakon toga, iznimno bitno je obratiti pažnju na odabir madraca koji bi trebao biti što kvalitetniji. Preporučuje da uz krevet uvijek treba postaviti sa svake strane manji tepih, a u ovom slučaju je od pletene morske trave. Kontrast pruža jednostavni bijeli ormar s nišom za kofer i crne komode s mjedenim "starinskim" okovima. Iznad ormara je jednostavna polica, koja služi kao dekor uz ormar, ili za odlaganje suvišnih jastuka. I zavjesa postavljena uz ormar ima svoju svrhu.

- Uvijek je dobro sakriti praznu bočnu stranu ormara – savjetuje arhitektica.

Funkcija i dekor u jednom komadu garancija je uspijeha

U sobu je smjestila i noćne ormariće – tanke, jednostavne i samostojeće. Kome još trebaju ladice? Premda ne izgleda tako, poseban tretman se posvećuje zidovima.

– Zid uz prozor treba obraditi s dekor zavjesom, najbolja je neutralna boja koja će povećati sobu i istaknuti ono što gledamo kroz prozor – skreće nam pažnju arhitektica na zavjesu koja se "pretvorila" u zid.

Nasuprot kreveta je smjestila malu pisaću konzolu ili stolić, pokraj kojeg je stolac od poliuretana, zrnat na dodir. Osim stolića, pažnju privlače smišljene dekoracije uza zid, neobične drvene kuke za vješanje odjeće.

Volimo kad predmeti imaju funkciju i dekora i uporabe – nastavlja Sunčica.

Za kupaonicu su korišteni svijetli i hladni tonovi boja, tako izgleda veća. Bez bordura, bez ukrasa.
A dekori i posteljina?

– Molim bijelo, bijelo i bijelo. Nema profesionalnije stvari od bijelih plahti i ručnika. Svakako ih nadopunite dekor jastucima i velikim prekrivačem od istog materijala koji će prekriti pola kreveta do poda. Zašto? Zato. Jer izgleda luksuzno i kad to nije – objašnjava naša sugvornica

No, posebnu važnost uvijek, kaže, daje rasvjeti.

– Najvažnija stvar u interijeru je rasvjeta. Unutrašnja, a i vanjska. Ona će sakriti nedostatke, a istaknuti prednosti – ističe sugovornica te nastavlja:

– Čuvajte se plafonijera, njihovo svjetlo radi protiv vas. Ne mogu reći recept, ili reći da je više ili manje toga bolje. Svjetlo je čarobnjak svega – ističe arhitektica.

U kuhinji bijelo/šareno

Kuhinja s blagovaonicom priča drugu priču, jer je cijela posložena prema staroj komodi koju je vlasnica željela zadržati u kuhinji, a isto tako nije htjela ugradbeni hladnjak.

- O.K. Napravili smo onda kuhinju odvojenu tamnim okvirom od hladnjaka a sakrivamo bokove elemenata. Tako su konačan rezultat bijeli elementi spojeni na šarenu zidnu podlogu - veli arhitektica.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2022 09:04