StoryEditorOCM
ProstorijaDOKTORIRALE U PRAKSI

Iskusne čistačice apartmana nam otkrivaju svoje ‘cake‘ za brzo čišćenje stana i besprijekoran rezultat: ovi savjeti su zlata vrijedni, ne bacajte novce

23. svibnja 2022. - 19:36

Kada unajmite ozbiljni "odred za čistoću", prije dolaska gostiju on se rastrči apartmanom ili hotelskom sobom i od prostora napravi to da on doslovce zapjeva od čistoga i bjeline.

Upravo neke od iskusnih sezonskih radnica su nam otkrile kako su im najveći pomagači u poslu najobičniji deterdženti za suđe koji koštaju do deset kuna, alkoholni ocat od pet kuna, soda bikarbona, limunov sok, i neka od kupljenih sredstava za čišćenje kojima cijena ne prelazi 15 kuna.

image
Shutterstock

Nasmijale su se na spomen skupih proizvoda za higijenu prostora. Tvrde da ne treba bacati novac, ono što svatko od nas ima na svojim kućnim policama daje odličan rezultat.

Evo pa pročitajte neke od savjeta tih žena, bez kojih turizam doslovce ne može. Jer bez njihovog angažmana i iskustva i smještaj od deset zvjezdica bi brzo pao.

– Cijela priča kreće od zahoda, on je srce svega. Ako je on nečist, sve je propalo. Prvo se "napada" tuš kabina, slavine, elementi od inoksa. Tu koristim pjenu iz dućana, pola litre 11 kuna. Par kapi stavim na spužvu, dodam malo tople vode, to odmah zapjeni, i s time natapkam metalne dijelove oko kojih se nakuplja ružni kamenac.

image

'Napad' sodom bikarbonom

 

Shutterstock

Ostavljam deset minuta, za to vrijeme krećem u kuhinju ili sobe. Nakon toga se vratim, dobro inoks isperem vrućom vodom. I prebrišem sve alkoholnim octom razblaženim u malo vode, najbolje s pamučnom krpicom, ili komadom stare plahte. Ona ne ostavlja fleke, sve fino pokupi – kaže nam radnica.

Zaboravite na novinski papir prilikom čišćenja prozora, to ostavite za zamatanje ribe. Iako tako ne izgleda, naše profesionalke vele kako je takve strukture da može oštetiti fino staklo. One se zato hvataju najobičnijeg deterdženta za suđe, stave par kapi na spužvu, razblaže toplom vodom, i idemo rastezanje.

Sve se na kraju fino prebriše čistom pamučnom krpicom ili brisačem stakla. Laminatni podovi, ukoliko su previše neuredni, peru se posebnom tekućinom za tu namjenu, ili se prođu vodom u kojoj je stavljen deterdžent za suđe. Caka je u tome da se krpa kojom se prelazi pod dobro ocijedi kako vlaga ne bi oštetila strukturu.

image

Miks octa i sode odnosi gljivice kao rukom
 

Shutterstock

Osnovno je pravilo da se pod ne čisti sredstvima na bazi kiselina, jer mogu biti opasne za zdravlje ljudi, posebice malu djecu. Česte su žrtve kućni ljubimci koji u dodiru s njima lako dobiju trovanja.

– Još jedna caka, i bez korone, sada osobito, radi se dodatno dezinficiranje. Znači plohe u WC-u, tuš-kabina, radni prostor u kuhinji se nakon čišćenja lagano prođu alkoholnim octom razblaženim u vodi. Toj se smjesi doda i limunov sok. Ne samo da dezinficira nego daje i lijep, osvježavajući miris.

image

Domaći koncept: soda bikarbona, limun, ocat i sol

Shutterstock

Osobito se vidi računa da se na ničemu ne vide otisci prstiju, a ova smjesa sve to lijepo skida. Sve mora biti tip-top čisto, blistavo. A sve se to može napraviti i bez skupih sredstava.

Dno inoks posuđa koje često uhvati nečistoću, čisti se tako da se na njega stavi alkoholni ocat kojem se doda soda bikarbona. Neka dobro zapjeni, stoji pet do deset minuta. Poslije toga samo prođite čvrstom žičanom spužvom i vidjet ćete čudo – govori nam druga radnica.

Ta je smjesa dobra i kod skidanja uporne plijesni u tuš-kabinama koja se često hvata na dodiru plastike kadice i zidnih pločica. Tu napast u najgorem slučaju napadnite solnom kiselinom, ili u blažim miksom octa i sode. Pustite da smjesa odradi svoje. Dobro poslije isperite i pritom budite oprezni, zaštitite ruke i oči da ne dođete u kontakt s opasnim kemikalijama.

image
Shutterstock

WC školjka je rasadnik bakterija, njih treba napasti oštro, a princip svi znamo. Četku uronite u najdublji dio, naspite klora, spustite poklopac školjke, zatvorite vrata zbog isparavanja klora, i pustite neko vrijeme da se stvari pročiste.

– I to je to. A onda uzmite parfem u ruke, i s kojom kapljicom namočite rolu unutar WC papira, nanesite ih na kartonski dio. I vidjet ćete kako će prostor dobiti savršeni miris koji neće nestati odmah. Čistoću čini niz malih, ali ne i, kako to puno njih misli, preskupih stvarčica – vele nam naše sugovornice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 16:27