StoryEditorOCM
ProstorijaPRIPAZITE

Kada ste zadnji put očistili zamrzivač? Znate li koja su tri koraka važna za sigurnost hrane i ispravan uređaj?

Piše MOZAIK SD
3. siječnja 2025. - 16:38

Često čistimo svoje hladnjake, ali što je sa zamrzivačima? S vremenom se razni ostaci i vrećice pomfrita gomilaju i stvaraju popriličan nered, a da ne spominjemo, zamrzivače je potrebno odmrzavati. Iako se mnogi zamrzivači sami odmrzavaju, još uvijek mogu nakupljati led i treba ih redovito čistiti kako bi se smanjili mirisi i razvrstala hrana na koju smo tijekom vremena i zaboravili.

image
Shutterstock

Koliko često treba čistiti zamrzivač i kako se možete uvjeriti da je hrana sigurna, otkrivaju stručnjaci za sigurnost hrane. Prema Ministarstvu poljoprivrede Sjedinjenih Država, smrznuta hrana ostat će sigurna jako dugo ako se pravilno zamrzne, ali vrijeme skladištenja može utjecati na kvalitetu hrane.

"Meso poput slanine, kobasice, goveđeg mesa i piletine je najbolje držati u zamrzivaču tri do četiri mjeseca. Juhe i variva je najbolje držati u zamrzivaču dva do tri mjeseca", kaže nutricionistkinja i stručnjakinja za sigurnost hrane Kari Gabriel, piše Mondo.

Znakovi upozorenja da nešto nije pravilno zamrznuto i ima znakove kontaminacije uključuje:

- Meso postaje sivo ili gubi boju

- Povrće mijenja boju

- Hrana postaje ljepljiva

- Hrana je djelomično odmrznuta

Koliko često treba čistiti zamrzivač?

Iako je bacanje stare hrane ključni dio održavanja zamrzivača čistim, čišćenje cijelog zamrzivača također je važno.

"Tjedno brzo brisanje koje uključuje čišćenje polica i uglova kako bi se spriječilo nakupljanje bakterija idealno je, ali temeljito čišćenje zaista je potrebno samo jednom godišnje", kaže Kari Gabriel.

Međutim, postoje situacije kada morate češće čistiti.

image
Shutterstock

"Ako dođe do nestanka struje, nesmijete čekati. Svakako provjerite i priručnik za zamrzivač kako biste vidjeli zahtijeva li redovitije čišćenje", objašnjava Gabriel.

Kako pravilno očistiti zamrzivač?

Proces čišćenja zamrzivača sastoji se od tri jednostavna koraka, evo kako to učiniti:

Uklonite hranu i police

Isključite zamrzivač i uklonite svu hranu. Kvarljive namirnice stavite u hladnjak ili neki drugi zamrzivač ako ga imate kako bi ostale hladne dok čistite. Ako se led znatno nakupi, ostavite vrata otvorena kako bi se led otopio. Također možete upotrijebiti trik da stavite lonac s kipućom vodom unutra i zatvorite vrata. Isparavanje tople vode ubrzat će proces topljenja.

image
Shutterstock

Očistite višenamjenskim sprejom za čišćenje

Kad se led otopi, obrišite vodu krpama. Pripremite otopinu za čišćenje miješanjem vode i deterdženta za suđe. Spužvom temeljito obrišite sve površine, uključujući police, ladice i stijenke zamrzivača. Nakon čišćenja sve površine isperite čistom vodom, zatim sve osušite čistom krpom.

Bacite staru hranu

Prije ponovnog uključivanja zamrzivača, provjerite jesu li sve površine potpuno suhe kako biste spriječili stvaranje novog leda. Ponovno uključite zamrzivač i razvrstajte smrznutu hranu, bacajući sve što mislite da je staro. To će vam pomoći u praćenju svježine hrane i smanjiti nakupljanje stare hrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. siječanj 2025 16:39