StoryEditor
Prostorijablagdani su blizu

Jeste li znali da je božićna zvijezda opasna za djecu ali i kućne ljubimce? Donosimo listu i ostalih otrovnih biljaka, neke uzrokuju i sljepoću

Piše Marija Čović
24. listopada 2020. - 18:25
Božićna zvijezdaShutterstock

Premda se po vremenskim prilikama proteklih dana čini kako još nije vrijeme za razmišljanje o blagdanima, oni su sve bliži. Naravno, trenutačno je zbog pandemije koronavirusa i sve većeg broja zaraženih vrlo teško predvidjeti koliko ćemo i u kakvom društvu moći uživati u blagdanskim radostima, ali nekih se stvari zasigurno nećemo odreći.

Za mnoge je jedan od simbola blagdana božićna zvijezda, kojom ukrase svoje domove, neki i s više ovih atraktivnih biljaka. No, ako imate malo dijete ili više njih, svakako dobro razmislite prije nego što se odlučite kupiti božićnu zvijezdu, a ako to i učinite, pobrinite se da je postavite na mjesto gdje će biti potpuno izvan dohvata djece.

Naime, božićna zvijezda je otrovna, njezin otrovni sok koji se izlučuje iz oštećenih listova izgleda poput mlijeka. Na dijelovima kože koji dođu u dodir s tim otrovnim sokom nastaju prištevi, a ako dođe do kontakta s oštećenom kožom i očima, nastaju jaki bolovi. Među simptomima trovanja božićnom zvijezdom su ozljede usne šupljine i probavnog sustava, osip, otečenost oko očiju i usta, povraćanje, jako slinjenje i slabost.

Biljke nam, dakako, uljepšavaju dom, čine ga ugodnijim, korisne su jer pročišćavaju zrak i pozitivno utječu na našu dobrobit. I dok se starijoj djeci mogu objasniti opasnosti od pojedinih biljaka, maleni znatiželjnici, koji tek istražuju svijet oko sebe, u domu i izvan njega, privučeni zanimljivim, živopisnim listovima, cvjetovima ili bobicama, mogu doći u ozbiljnu opasnost ako počnu dodirivati, kidati ili čak stavljati u usta dijelove nekih biljaka.

Peckanje i svrbež

Među onima koje su vrlo opasne, a spadaju i među omiljene sobne biljke, jest difenbahija, koja sadrži velike količine kalcijeva oksalata. Cijela je biljka otrovna, a osobito stabljika. Ako stabljika dospije do usne, otiče jezik i javljaju se smetnje u govoru. Ako se komad lista poliže, nastupa bol na usnama, a ako sok ove biljke slučajno dospije u oči, uzrokuje sljepoću. Ovu biljku svakako treba staviti izvan dohvata dječjih ruku zbog njezina otrovnog soka koji izlazi iz listova prilikom kidanja. Taj sok uzrokuje jake grčeve, pa čak i smrt, koja nastupa zbog grčeva dišnih mišića.

I fikus već pri dodiru može nadražiti osjetljivu dječju kožu izazivajući iritacije, peckanje i svrbež. Nadraženu dječju kožu treba isprati hladnom vodom, bez mazanja kremama. Ako dijete zagrize list ili peteljku fikusa, treba mu odmah isprati usta, a ako proguta dio lista, neće moći disati pa mu treba isprati grlo i odmah potražiti liječničku pomoć.

Kad su ljupke ciklame u pitanju, otrovne su njihove lukovice, koje u sirovom stanju sadrže ciklamin, koji snažno nadražuje tkiva probavnog sustava, naročito sluznicu želuca, crijeva i jednjaka, a u većim količinama može dovesti do smetnji središnjeg živčanog sustava. Ako se proguta korijen ciklame, može izazvati mučninu i povraćanje kod djece te bolove u trbuhu.

Među sobnim biljkama opasnima za djecu su i flamingov cvijet; ako dijete pojede komadić lista ili cvijeta, dolazi do peckanja u usnoj šupljini, nastanka plikova, oticanja, pa i gušenja. Slično je i s klinijom, koja može izazvati oticanje grla, mučninu, povraćanje i otežano disanje, a njezin otrov može i trajno oštetiti jetru.

I kroton je biljka čiji su svi dijelovi opasni za djecu, kao i za kućne ljubimce. Zbog toga svakako, ako i nemate u kući djece, treba pripaziti i na odabir biljaka potencijalno opasnih za kućne ljubimce, prvenstveno mačke i pse. Prema nekim podacima, postoji oko 700 vrsta biljaka koje mogu naštetiti kućnim ljubimcima zbog otrova koje sadrže. Može doći do trovanja životinja, obolijevanja i otkazivanja nekih organa, što u nekim slučajevima završi čak i smrću. Zbog toga bi prije nego što se odlučite povećati svoju obitelj kućnim ljubimcem bilo dobro provjeriti kakve biljke imate u svojem domu, na balkonu ili u vrtu. Odnosno, ako već imate psa ili mačku, a želite dom oplemeniti i sobnim biljkama, budite vrlo pažljivi pri odabiru.

Savjet stručnjaka

Popularna dracena je, primjerice, otrovna i za pse i za mačke zbog saponina koji sadrži. Ako konzumiraju listove ove biljke, kod životinja se javlja povraćanje, gubitak apetita, pretjerano slinjenje, pa čak i depresija.

Cvjetovi i stabljika ljiljana otrovni su i opasni za mačke, mogu izazvati povraćanje i gubitak apetita. Jedna od vrsta, ljiljan mira, opasan je i za pse te izaziva iste simptome kao i kod mačaka. Sobna paprat, naročito njezine bobice, sadrži tvar koja se otrovna za pse i mačke, kod kojih se javljaju simptomi poput povraćanja i dijareje.

Difenbahija je otrovna za obje vrste ljubimaca, konzumiranje njezinih listova može izazvati jaku iritaciju usne šupljine, poteškoće pri gutanju i povraćanje. Lažna palma također može biti vrlo štetna za mačke i pse, izaziva otkazivanje jetre, što može imati i fatalan ishod. Među biljkama opasnima za kućne ljubimce je i filodendron, aloe vera, čiji je sok fantastičan za njegu ljudske kože, ali kućnim ljubimcima može stvoriti puno problema, potom zlatni puzavac jer probavljanje njegovih kristalića u obliku iglica može izazvati iritaciju usta i jezika, probleme s gutanjem sline i povraćanje, te kukuruzni zmajevac.

Među biljkama koje neće predstavljati opasnost za pse i mačke su kovrčava paprat, peperomija, falenopsis orhideja, fitonija, slonova noga, maranta, afrička ljubičica, bambus, kordilina...

No, svakako bi bilo poželjno posavjetovati se sa stručnjacima prije odabira sobnih biljaka kako ne biste ugrozili zdravlje svoje djece ili kućnih ljubimaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. veljača 2021 04:47