StoryEditor
ProstorijaZapeklo je, vrijeme je

Izbjegavate tamne boje, jer mislite da će vam ispod njih biti još vruće? Varate se! Donosimo najčešće zamke i savjete kako odabrati savršenu tendu i kako joj produljiti vijek

21. lipnja 2021. - 11:32

Tenda nije samo zaštita od sunca, pokrivalo od vanjskih pogleda, zaštita cvijeća, pa i odjeće koja se "prži" na suncu, ona je i ogledalo kvalitete međususjedskih odnosa.

Jer tamo gdje čeljad nije bijesna, tu sustanari lako pronađu dogovor oko odabira tendi i iste boje i istog tipa na svojim balkonima, terasama ili prozorima.

Nije li ljepše gledati fasade s istim ili sličnim tendama, nego one na kojima je sve različitog oblika i boje?

Srećom, sve je više kultiviranih građana koji razumiju da je tenda spas od žege, ali i ukras na fasadi objekta u kojem žive.


Pa se dogovore za zajedničku kupnju i odaberu nešto iz palete proizvoda, s cijenama od 2,5 tisuća kuna za balkonsku do 150 tisuća kuna za pergolu.

U modi su jednobojne...

Možda niste znali da tamnije tende bolje sprječavaju prodor topline.

Takve se tende, veli nam Duje Šunjić iz splitske tvrtke "Nešto novo", ne ponašaju kao garderoba crne boje, u kojoj ljeti na zvizdanu doslovce prokuhamo.

Posljednje dvije godine u modi su jednobojne tende, crne, antracitne, i tamnozelene, koje zbog UV zaštite spuštaju temperaturu i do sedam stupnjeva.

– Što su tamnije, stvaraju veći hlad, manje puštaju svjetlo, i u unutrašnjem prostoru ne stvaraju odsjaj. Takve tonove najčešće uzimaju vlasnici modernih kuća, kojima tamna tenda svojim tonom nadopunjuje interijer. Naš je svit takav, voli modu.

Tako je i s tendama, jedno vrijeme su bile moderne svijetloplava i ružičasta, danas ih nitko ne bi odabrao. Uvijek su u trendu tende na rige, nekada su to bile crvene, zelene, modre pruge iste debljine.

Danas su to tende s linijama različitih debljina, mahom u zelenim i modrim tonovima. A uvijek dobro idu i sive i prljavobijele boje – veli Šunjić.

Koju tendu odabrati? Ravnu ili vertikalnu, kupolastu, možda balkonsku, zglobnu, tendu na pad, na pad sa sajlom, pergolu?

Najveći broj će prije kupnje "zaguglati" priču i otkriti milijun podataka, od toga da su tende iz obitelji balkonskih pogodne za lođe, velike osunčane staklene stijenke i balkone.


Neki će možda promisliti kako bi im terasasta bolje pala jer se mogu pružiti i do četiri metra. Je li bolje za prozore izabrati šarmantne kupolaste, kakve viđamo po talijanskim gradovima? Ili se prikloniti pergolama koje dobro pokrivaju prostor.

Kad tuku bura ili maestral

– Prvo i najbitnije pravilo jest odabrati tendu koja će se prilagoditi poziciji balkona, odnosno njegovoj izloženosti vjetru. Jer ako je balkon često na udaru bure ili maestrala, tada ne možemo birati tende tipa zglobnih, koje će jači vjetar tresti i na kraju razbiti.

To je prva stavka u odabiru. Moderna tehnologija ima rješenje i za taj tip problema, kroz senzore u mehanizmima koji takvu tendu odmah sami pokupe.

Ali to i diže cijenu, pa ako obična zglobna tenda za neki prosječni stambeni balkon dođe 5,5 tisuća kuna, ova sa senzorom će koštati oko 8,5 tisuća – kaže Šunjić.


Troškovnik određuje i dužina balkona, odabir platna i mehanizma, moderniji dodaci, ali i podloga na koju se stavljaju. Ima tendi što se dižu na ručicu, ali i onih s automatikom, motorom kojim se upravlja putem prekidača ili na daljinsko upravljanje.

Najskuplje su bioklimatske tende, nalik griljama, koje se stavljaju na terase kafića i restorana. One u prosjeku koštaju oko 150 tisuća kuna – veli splitski majstor u postavljanju tendi.

U posljednje su vrijeme hit tende koje padaju okomito put dolje, sa sajlama sa strane, najčešće od perforiranog platna kroz koje se može gledati prema vani, ali ne i prema unutra.

Standardno su uvijek tražene i tende za lođe. Znane su i kao "škverske tende", okreću se preko ručke, a vani mogu izići do metar. Uvijek su popularne i zglobne tende koje jako lijepo izgledaju na otvorenim balkonima.


– Balkonsku tendu uglavnom uvijek preporučujem za lođe jer se, među ostalim, mogu spustiti u okomiti položaj. Tende novog doba su građene od impregniranog platna, a tu su i one od rupičastog takozvanog mescha.

Takve, po mojemu mišljenju, a iskustva imam, najbolje idu na tende koje padaju okomito. Platno tende, uz dobru brigu o njemu, može trajati od sedam do deset godina.


A zanimljivo je kako mehanizam ima odličnu funkcionalnost i po 30 godina. E sada, da bi se to postiglo, treba voditi računa o nekim faktorima. Prvo tendu ne izlažite jakom vjetru. Ako vidite da se sprema kiša, zatvorite je, povucite u kućište. Ako se smoči, nikada je nemojte odmah spremati tako vlažnu, neka se prvo osuši prirodnim putem – veli Šunjić.

Važne su i biljke

Na duljinu života tende utjecat će i okolne biljke. Ako se po njima vere penjačica, usmjerite joj rast u drugom smjeru. Redovno joj mehanizam očistite od prašine.

I ako ste u mogućnosti, vanjski dio izložen pogledima onih što žive iznad vas očistite od eventualnih otpadaka životinjskog podrijetla.

Ili makar upozorite one koji drže kako se čikova i taloga od kave mogu rješavati tako što ih bacaju preko balkona. Takvih slučajeva ima na svakom koraku, i definitivno ne pokazuju dobronamjernost ljudi s kojima smo prisiljeni živjeti.


– Imali smo slučaj žene kojoj smo taman postavili tendu i već sutradan smo morali stavljati novu jer joj je sustanar s gornjeg kata po njoj prolio talog crne kave. A što reći na takve stvari, ima ih.

To već spada u pitanje kulture i kućnog odgoja. Srećom, svijest građana se ipak mijenja – veli Duje Šunjić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 08:14