StoryEditor
ProstorijaKONTRA COVIDa

Austrijanci projektirali ‘pandemijski park‘: pogledajte kako su osmislili oazu zelenila usred grada, potpuno sigurnu od zaraze koronavirusom

Piše Olgica Ivić Grizelj
10. siječnja 2021. - 12:22
Studio Precht/Ferrari/Profimedia

Pandemija je u proteklih godinu dana štošta promijenila u našim životima, od načina života u kući do arhitekture i hortikulture. Dizajneri interijera, produkt dizajneri, arhitekti... već promišljaju nove projekte za novonormalna vremena.

Jedan od njih je austrijski arhitekt Chris Precht koji je sa svojim suradnicima, također arhitektima Fei Tang Precht i Andreasom Stadlmayrom projektirao jedinstveni Mazelike Park.

image
Studio Precht/ Mega/The Mega Agency/Profimedia

Ovaj park je jedinstven po tome što omogućava šetnju s propisanom distancom, tako da šetači mogu uživati u zelenilu i prirodi, onom što je svima u urbanim sredinama toliko nedostajalo za vrijeme potpunog zatvaranja zbog pandemije.

Austrijska tvrtka za arhitekturu, interijer i krajobrazni dizajn Studio Precht predstavila je projekt za novi park koji će omogućiti ljudima u urbanim područjima da ponovno uživaju u zelenim površinama.

Promatrajući iz zraka, park je inspiriran otiskom ljudskog prsta, pa poput svojevrsnog labirinta ljude vodi u "nepoznatom" pravcu, a istovremeno daje priliku za dovoljno dugu usamljenu šetnju. Pažljiviji pogled na park pokazuje valoviti krajolik, što posjetiteljima pruža bolju estetiku i težu šetnju.

image
Studio Precht/Ferrari/Profimedia

Mnogi su parkovi u većim gradovima zatvoreni u vrijeme kada ljudi trebaju svježi zrak i samoću više nego ikad, pa je Studio Precht razvio "Parc de la Distance", dizajn krajobraza koji potiče posjetitelje da šetaju prostorom odvojeno, efektivno usamljeni u javnosti.

"Na jednoj razini park bi trebao povezati ljude sa zelenom bojom, a na drugoj bi trebao povezati ljude sa sobom. Hodate parkom u samoći – vi i vaše misli. Mislim da je ponekad važno odvojiti se od okoline da biste se nakon toga mogli ponovno povezati", kazao je za medije Chris Precht.

Posjetitelji ulaze i izlaze iz pojedinih traka kroz prolaze koji pokazuju je li staza slobodna za hodanje. Staze su prekrivene crvenkastim granitnim šljunkom i udaljene su gotovo osam metara, što ostavlja dovoljno prostora između posjetitelja. Svaka je traka dugačka više od 600 metara i omeđena je živom ogradom širokom gotovo tri metra.

image
Studio Precht/ Mega/The Mega Agency/Profimedia

"Za park smo koristili živice. Lako ih je saditi i lako ih je održavati. Na povijesnoj razini odaju počast tradicionalnom francuskom dizajnu vrta", napomenuo je austrijski arhitekt.

Uz barokne vrtove, studio je inspiraciju crpio i iz japanskih kamenjara. Visina živice varira kako bi se pružila različita iskustva tijekom šetnje, što omogućava šetačima da u potpunosti budu okruženi prirodom jednu minutu, a sljedeće već mogu vidjeti cijeli park.

Kad posjetitelji dođu do sredine puta, pronađu fontanu na kojoj se mogu odmoriti prije nego što nastave do kraja šetnje, što bi ukupno trajalo oko 20 minuta.

I na koncu ono što je najvažnije, park je projektiran za jedno slobodno zemljište u Beču, ali kako sada stvari stoje, više interesa za projekt stiže iz drugih zemalja nego u austrijskoj prijestolnici.

image
Studio Precht/Ferrari/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. veljača 2021 19:44