StoryEditorOCM
PanoramaTKO BI REKAO

Znate li da vaša odrezana kosa stavljena u najlonke može pomoći u uklanjanju onečišćenja oceana, jezera i rijeka?

Piše HINA
24. ožujka 2023. - 12:41

Bez obzira na to hoćete li se samo malo podšišati ili ste se odlučili za potpuno novu frizuru, vaša odrezana kosa može pomoći u uklanjanju onečišćenja oceana, jezera i rijeka, a frizeri u nekim zemljama diljem svijeta počeli su skupljati odrezanu kosu radi zaštite okoliša.
Odbačena kosa ugurana u stare najlonske čarape može se pretvoriti u filtar koji upija ulja, benzin i ostatke kreme za sunčanje iz vodenih masa. Kilogram kose apsorbira do osam litara ulja iz vode. Filtri od kose mogu se očistiti i ponovno koristiti do osam puta.

image
Shutterstock

Ideja o prikupljanju kose za filtre brzo se proširila Francuskom, gdje su filtri od kose postali poznati kroz kampanju "Coiffeurs Justes". Njihovi filtri za kosu već se koriste u cijelom svijetu, a od početka 2022. omogućeno je ljudima da doniraju svoju kosu za te filtre na međunarodnoj razini.
U međuvremenu u zemljama poput Japana, Ujedinjenog Kraljevstva, Finske, SAD-a, Južne Koreje i Brazila, saloni i drugi partneri surađuju s ekološkom organizacijom "Matter of Trust" na izradi filtara za izlijevanje ulja i zaštitu odvoda.
Napori za prikupljanje kose od tada su se proširili na druge zemlje s kampanjom "Hair help the Oceans" koja trenutno uspostavlja logistiku u zemljama njemačkog govornog područja na temelju francuskog modela.

image
Shutterstock

Oni koji se žele ošišati i donirati svoju kosu toj kampanji mogu to učiniti u više od 600 frizerskih salona koji sudjeluju u programu u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji i Nizozemskoj.
Ovisno o zemlji u kojoj živite, možda ćete moći donirati svoju kosu izravno u obližnjem sudjelujućem salonu.
Međutim, slanje kose poštom nije uvijek moguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 04:18