StoryEditor
PanoramaPLAnirajte NA VRIJEME

Željeli biste imati svoj peršin ili mrkvu, ali muči vas sjetva sitnog sjemena, znate li za izvrstan trik s trakama WC papira? Spasit će vas, evo kako ćete je obaviti brzo i uspješno

Piše M.P.
14. siječnja 2022. - 09:58
Mrkva se često sije u trakama koje možemo i sami napraviti kod kuće uz pomoć toalet papiraShutterstock

Proljeće nije tako daleko, za one koji žele na svoj stol iznijeti domaće proizvode već sad je vrijeme za planiranje sjetve raznog bilja i povrća, ali ona sitnog sjemena zna biti vrlo zahtjevna.

Celer, peršin, mrkva, jagoda, rikula, duhan, kiselica, petunija i mnogo drugih biljnih vrsta imaju sjemenke malih dimenzija.

Pod malim ili sitnim podrazumijevamo da u svega jednom gramu ima preko 600 komada, čak i preko nekoliko tisuća, piše Agroklub.

Postoji puno različitih tehnika koje olakšavaju i ubrzavaju posao.

Sam postupak se odvija tako da se ono prekrije tankim slojem zemlje (pijeska) ili se polaže direktno na površinu. Ono malih dimenzija sijemo na dubini do 0,5 cm, dok se vrlo male sjemenke siju na površini.

image
Shutterstock

Što je sitnije, to ga je teže rasporediti po površini. Često se susrećemo s neujednačenom sjetvom. Na jednom mjestu nikne mnogo mladih plodova, dok na dugom imamo tek po neku kulturu ili ostaju gola mjesta.

Prorjeđivanje kada su biljčice tek iznikle je problematično, jer dolazi do oštećenja korijena, čupanja i propadanja.

Sitne sjemenke se često siju u trakama koje možemo i sami napraviti kod kuće uz pomoć toalet papira.

Već sada možete napraviti trake i na njih zalijepiti sjemenke. Ovako pripremljene se mogu čuvati do trenutka sjetve.

Sjeme za toaletni papir možete zalijepiti "ljepilom" od brašna, škroba i vode.

Kako bi bolje djelovala, potrebno ju je prethodno prokuhati. Treba biti kao za palačinke ili malo gušća. Može se napraviti i obična pasta od ovih namirnica i vode bez kuhanja, ali mora biti malo gušća.

Prvo traku namažite ovom smjesom i onda namočenim vrhom olovke ili čačkalicom nanesite pojedinačne sjemenke na željeni razmak, piše Agroklub.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2022 21:34