StoryEditorOCM
Panorama‘VRSTA II‘

Astronaut se tijekom misije na Mars zarazio alienskom tvari i vratio na Zemlju s neutaživim seksualnim apetitom

Piše Marko Njegić
26. rujna 2024. - 19:31

Seksualiziranje Natashe Henstridge iz prve "Vrste" naizgled se nastavlja i u SF horor nastavku "Species II" (1998.). Kamera odmah pri početku filma snima Natashu nagu od nogu prema gore kako u ulozi Eve, genetskog duplikata originalne Sil, sjedi na stolici u laboratoriju, vezana trakama koje jedva prekrivaju njezine bujne grudi.

No, novi redatelj Peter Medak (”The Changeling”, ”The Krays”, ”Romeo is Bleeding”), koji je preuzeo režiju od Rogera Donaldsona, radi spolnu inverziju prethodnika kako nastavak ne bi bio genetski duplikat. Sada je, za promjenu, seksualiziran muški lik, ”all American” astronaut i ”savršeni heroj” Patrick (Justin Lazard), k tome i sin senatora Rossa (James Cromwell).

FILM: Species II; SF horor; SAD, 1998. REŽIJA: Peter Medak ULOGE: Natasha Henstridge, Michael Madsen OCJENA: ** ½

Kad se zarazi alienskom tvari tijekom NASA-ine misije na Mars, Patrick postaje muška verzija Sil kad se vrati na Zemlju, ubojiti monstruozni spoj čovjeka i izvanzemaljca neutaživog seksualnog apetita i želje za parenjem.

Patrick je često golišav kao Sil prije njega ("Vrsta" je bila jedan od ”najpauziranijih” filmova devedesetih na videu uz "Sirove strasti" i "Divlju igru") u nizu scena seksa koje sada imaju drukčiji seksualno-predatorski predznak u oku gledatelja. On je muškarac-izvanzemaljac, serijski ubojica i silovatelj (mahom prostitutki i striptizeta; i to u vrijeme aktualnog AIDS-a), a ne seksi nimfomanka-alienka iz erotskog trilera, makar je Press (povratnik iz izvornika Michael Madsen) pogrdno nazvao "alien she-bitch".

Kao hororski odgovor na "Odiseju u svemiru" i "Kontakt", "Vrsta II" radi inverziju izvornika i kao da anticipira "MeToo" kretanja sa seksualnim predatorima. Film inferiorniji originalu to čini malko intrigantnijim na novo gledanje, ako već ne kvalitetnijim, posebice računajući i političke tonove u smislu da je sveamerički nacionalni junak svojevrsni "mandžurijski kandidat" (ironično nakon izjave "Amerika može do neba!").

Alienski "spavač" svako toliko se probudi i milom ili silom napumpa neku ženu, što rezultira iznimno brutalnim, neugodnim i odurnim scenama tjelesnog horora sa sluzavim pipcima i prsnućima stomaka/utrobe prije rađanja humanoidno-alienske djece koju Patrick krije u štali ("Dobrodošli u rodilište iz pakla"). Laura (povratnica Marg Helgenberger) kaže "Ovo je jednostavno grozno" i doista jest.

"Species II" odlazi u još veću "sequel" krajnost u vezi nasilja od jednog "RoboCopa 2" i funkcionira kao most između tog filma i nevjerojatno odvratnog "Aliena protiv Predatora 2". No, "RoboCop 2" je uspio većim dijelom zadržati duh originala.

"Vrsta II" je, pak, odveć zlobna i nedopadljiva. Nastavak je snimljen kao "prokleti freak show" lišen osjećaja SF hororske zabave prethodnika, ako ne računamo posvete "Stvoru" u scenama testiranja krvi i nalasku meteorita s Marsa na Antarktici te intruzije crnog humora i satire u stilu "Doktora Strangelovea" pojavom ratobornog, desničarskog pukovnika Burgessa (George Dzundza) koji spominje "partizansku politiku" i izvikuje "Ovo nisu jebeni Dosjei X".

Mrva (samo)svijesti srećom opstoji u neujednačenom filmu krcatim seksom i seksualnim aluzijama određene vizije, od Eveina imena ("kako veoma biblijski") preko prigušivanja njezina instinkta parenja i striktnog izbjegavanja prisutnosti testosterona u laboratoriju.

Ipak, do očekivanog sparivanja Patricka i Eve, koji bi "mogli izje... ljudsku rasu do izumiranja", dolazi samo polovično (oprez: "spoiler"). Nakon parenja Eve budi ljudsko biće u sebi i spašava Pressa i Lauru od grozomorne kreature. Alien(ka) ustaje protiv seksualnog predatora. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 19:48