StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA STREAMU

‘Ružni‘: Lijepi bez duše

Piše Marko Njegić
16. rujna 2024. - 23:30

YA ili "young adult" distopije traže filmski "comeback". Nakon novih "Igara gladi", evo nam i filma "Ružni" ("Uglies"), nadahnutog serijalom knjiga Scotta Westerfelda. Ne tako davno, tijekom dvije tisuće i desetih, distopijski "young adult" žanr je dominirao kinima zahvaljujući uspjehu hita "The Hunger Games".

Sjećate se franšiza "Različita" i "Labirint smrti", tj. "Enderove igre", "Davatelja", "Instrumentarija smrtnika", "Domaćina", "Petog vala", "Mračnih umova"...? Okej, neke od njih bilo je lako zaboraviti, ali svejedno se oformio trend. Westerfeldovi romani objavljeni su čak i prije književnih predložaka za "Igre gladi", no tek sada dobivaju filmski tretman.

FILM: Uglies; futuristička avantura; SAD, 2024. REŽIJA: McG ULOGE: Joey King, Chase Stokes OCJENA: ** 

Veći je to kompliment za Westerfelda nego Netflixov film u režiji McG-a ("Charliejevi anđeli 1&2", "Terminator: Spasenje", "Neka bolji pobijedi", "Babysitter 1&2", "Obiteljska zamjena").

Naime, Westerfeld je smislio vizionarsku premisu, ali McG se odveć oslanja na "young adult" tipologiju da "Uglies" djeluje "passe" (diktatorska vlada, buntovni tinejdžeri-autsajderi, junakinje razapete između dva mladića itd.).

Premisa je sljedeća... Nakon što su ratovi doveli do apokalipse, znanstvenici su se dosjetili da uspostave mir "radikalnim rješenjem": svatko na 16. rođendan obavi operaciju koja mu mijenja život i kojom postaje "savršena verzija sebe". Jer, kad su svi savršeni, zdravi, sretni, lijepi, bez podjela na rase, klase i vjeroispovijesti, "nema razloga za sukob".

S druge strane, djevojke i mladići koji čekaju operaciju su "manje vrijedni", žive u predgrađu šarenog, svjetlucavog megalopolisa i zovu ih Ružni. Jedni od njih su Tally (sve popularnija Joey King; "Brzina metka", "Princeza", "Obiteljska stvar") i njezin prijatelj/potencijalni dečko Peris (Chase Stokes; Netflixova serija "Outer Banks").

"Cijeli život sam željela biti lijepa", govori Tally na početku filma i ona će upoznati Shay (Brianne Tju), curu koja ne želi postati "pretty", te se pridružiti odmetnicima na čelu s Davidom (Keith Powers) kad dozna da njezin svijet nije onakav kakav se čini, štoviše vlada pomoću operacija želi ovladati cijelim umom mladića/djevojaka, uslijed čega pokret otpora zvani Dim nudi slobodnu misao i prihvaćanje sebe kao alternativu.

Nametnuti standardi ljepote, orwellovska kontrola uma... Bilo je ovdje potencijala, posebice u aktualnoj centralnoj premisi uljepšavanja mladih. Društvene mreže potencirale su opsjednutost izgledom/pojavnošću, načinile su ružnoću društveno neprihvatljivom i stvorile pritisak da svatko mora lijepo izgledati pomoću fil(t)era ne bi li odgovarao standardima i kao takav se predstavljao prema van.

Ima smisla da su u glavnim ulogama "Ružnih" angažirani već ljepuškasti glumci jer botoksiranje i plastične operacije više nisu samo domena starijih zvijezda Hollywooda i showbiza, već i mladih (npr. Megan Fox), ali i "običnih" smrtnica. Osvrnite se oko sebe i vidjet ćete sve više mladih djevojaka s umjetnim usnama i tome slično.

Sve to čini "Ružne" relevantnim, posebno za mlade gledatelj(ic)e, no generički film ne iskorištava potencijal i nudi takoreći ništa osim dobre premise. Naprotiv, ironično, "Uglies" izgleda odveć sintetički i artificijelno kao tipični streaming blockbusterčić lišen (unutarnje) ljepote. "Ružni" su lijepi bez duše. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 11:35