StoryEditorOCM
PanoramaKAD LI JE OVO NAUČIO?!

Već ga zovu malim talijanskim Mozartom: pogledajte petogodišnjeg Alberta kako na međunarodnom natjecanju maestralno izvodi Amadeusovu Klavirsku sonatu br. 16 u C-duru!

Piše S.Pg.
20. lipnja 2022. - 10:07

Mozart je bio poznat po svom glazbenom talentu u najranijem djetinjstvu, svirajući čembalo pred publikom u dobi od četiri godine i po skladanju već  s pet godina. Stoga ne čudi da je video 5-godišnjeg klavirskog čuda od djeteta, Alberta Cartuccie Cingolanija, koji svira upravo Mozarta, postao viralan, a internetska publika se masovno divi njegovom nevjerojatnom talentu.

Albertove noge ne mogu dosegnuti pedale, ali to nije smetalo njegovim ručicama da lete preko tipki dok se čudesna glazba ”slijevala” iz klavira na 10. međunarodnom glazbenom natjecanju "Città di Penne" u Italiji.

Nije ovo prvo dijete s neuobičajenom sposobnošću izvođenja, ali Alberto nekako odskače ležernošću i lakoćom kojom prebire po klavijaturi pred publikom.

Mlada zvijezda otvorila je natjecanje zadivljujućom izvedbom prvog stavka Mozartove Klavirske sonate br. 16 u C-duru impresionirajući publiku uživo, ali i online gledatelje.

Uostalom pogledajte video koji su već vidjeli milijuni ljudi na Twitteru, Facebooku i YouTubeu:

Pa kad je stigao naučiti ovako svirati – morate se upitati. Zanimanje njegovih roditelja možda nudi dio odgovora jer oboje su profesionalni glazbenici. Ali, svejedno, teško je zamisliti kakav bi to dril mogao prosječnog petogodišnjaka dovesti do ovakvog umijeća, pa je genetika možda bolje objašnjenje. Jer, iza ove vještine ne stoji, niti je moglo stajati dugogodišnje vježbanje.

Alberto je počeo svirati 2020. u prvim mjesecima pandemije Covida-19, dakle prije svega dvije i pol godine. Italija je bila jedna od prvih zemalja koja je doživjela blokadu, a Albertova majka iskoristila je priliku da svog sina počne učiti sviranju klavira.

Alessia Cingolani i njezin suprug Simone Cartuccia oboje su diplomirali na glazbenom konzervatoriju, a mama Alessia rekla je za talijansku web stranicu ”Contrataque” da su ona i njezin suprug odmah prepoznali Albertov talent.

Rekla je da, iako Alberto provodi puno vremena za klavirom, ima i dosta vremena za školu, igru ​​i gledanje televizije, kao svako normalno dijete. Ipak, nema doista ničeg "normalnog" u sviranju klavira ovog klinca koji bez treme svira i nasred trga punog ljudi:

Bezbroj je odraslih osoba koji su godinama pohađale satove klavira, a nikada nisu došli do ovakve razine sviranja. Kao da ”kanalizira” duh samog Amadeusa.

Prema ”Corriere Adriaticu”, Alberto je do svoje četiri i pol godine već sudjelovao na sedam nacionalnih i međunarodnih online natjecanja i na svima osvojio prvo mjesto! Majka kaže da je Alberto počeo vježbati oko 10 minuta dnevno i postupno je povećao na tri sata. "Ima izvanredan instinkt za klavir", rekla je. ”Iako još uvijek ne zna dobro čitati note, zapravo gotovo nikako, zauzima svoj položaj za klavijaturom i ponavlja pokazano.”

Neki su komentatori izrazili zabrinutost za dječaka na temelju njegove navodne ozbiljnosti i čak su mu u videu ”otkrili” podočnjake. Većina nastupa Alberta Cartuccie Cingolanija na natjecanjima bila je online, radi pandemije, tako da je nastup pred publikom novost i za njega.

Ali, pogledate li videosnimke Alberta kako svira kod kuće, tu je opušteniji. Njegov otac, naime, često snima sina dok svira i izvedbe postavlja ih na svoj YouTube kanal.

U intervjuima je njegova majka jasno dala do znanja da su im kao roditeljima prioritet normalne dječje aktivnosti njihova sina. Neka djeca su jednostavno prava čuda, a čini se da Alberto savršeno odgovara definiciji vunderkinda. Kakva li tek glazbena budućnost čeka ovog klinca! Kad mu noge dosegnu pedale, kad mu prsti budu imali veći obuhvat...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 06:29