StoryEditorOCM
PanoramaZANIMLJIVA IDEJA

Učenici ove škole od početka polugodišta - odlažu mobitele u ormariće! Evo koje su njihove reakcije na reformu

Piše MOZAIK SD
2. veljače 2023. - 21:46

Od ovog polugodišta učenici Osnovne škole "Savo Pejanović" u Crnoj Gori suočeni su s velikim promjenama, pišu Vijesti.me.

Naime, uvedeno je pravilo prema kojem đaci prije nastave moraju odložiti svoje telefone u za to predviđene prostore. 

"Bolje ćemo raditi, učiti i imati bolju koncentraciju na sami sat", rekao je Đorđe, učenik škole, koji je priznao da kada riješi sve svoje obveze - na telefonu provede cijeli dan. 

"Ponekad na našem satu kad je netko na telefonu, nastavnica ga opomene - pa mu ga uzme. Mislim da se to više neće događati, sad kada djeca budu morala ostavljati telefone", tvrdi Damjan, jedan od učenika.

Učenica Lana objasnila je da nikada nije koristila telefon na satu, zbog čega joj nikada nije ni bio oduzet.

"Ali mojim prijateljima je. Mislim da im to baš skreće pažnju sa sata i zbog toga ne budu nekad toliko uspješni i neke stvari ne nauče pa im bude teže kući naučiti lekcije", rekla je djevojčica.

S novom reformom slaže se i đak Petar.

"To je dobro, zbog toga što se dosta vremena provodi na njima, ovako će biti veći fokus i pratit će se nastava", kaže on.

"Biti će manje nestašluka, jer druga djeca često igraju igrice ili puštaju glasnu glazbu, što dekoncentrira drugu djecu koja žele pratiti nastavu", objašnjava učenica Nikolina. 

"Da je sreće, telefon uopće ne bi ni bio potreban, ali nekad su jednostavno neizbježni. Međutim, ima puno zloupotreba, odvraćanja pažnje i djeca nisu usredotočena na praćenje. Netko nekome pošalje poruku, to poremeti cijeli sat i odvrati pažnju od onoga što je nastavna tema i misaona aktivnost", objašnjava nastavnik ove škole, Maksim Drašković.

Ravnatelj škole Zoran Đukić obrazložio je kako je sa svojim kolegama došao na ideju o eliminiranju telefona: 

"Na sjednicama razrednih vijeća saznali smo da učenici ometaju nastavu, da telefoniraju, slikavaju i snimaju jedni druge, prepisuju testove i tako dalje. Da bi eliminirali takve anomalije donijeli smo odluku da ne oduzimamo telefone, već da ih učenici na ulazu odlažu u kutije, koje su numerirane brojevima od 1 do 30. Ti brojevi predstavljaju njihove brojeve u dnevniku", tvrdi. 

Uprava i nastavnici škole nadaju se da će ovakav potez zbližiti djecu i potaknuti ih na normalnije međuljudske odnose, koji su vladali prije eksplozije društvenih mreža. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 08:04