StoryEditorOCM
PanoramaKRAJ DEBATE

Tko je pametniji: pas ili mačka? Znanstvenici nam napokon dali odgovor na vječno pitanje, mogao bi vas iznenaditi

Piše MOZAIK SD
1. svibnja 2023. - 09:15

Vlasnici pasa i mačaka vode vječnu raspravu o tome koja je od ovih životinja inteligentnija, piše Luftika.

Vlasnici pasa imaju svoje argumente, vlasnici mačaka na strani su svojih ljubimaca, a sada su se u debatu uključili i znanstvenici.

Kada su dovršili istraživanje, znanstvenici su javnost obavijestili o tome da psi imaju oko 550 milijuna neurona u mozgu, dok mačke imaju oko 250 milijuna. To bi značilo da su psi pametniji od mačaka - ali odgovor nije tako jednostavan.

Kada govorimo o različitim životinjama, očekujemo ​​različite nivoe inteligencije - što je prilično teško odrediti. Naime, s obzirom na to da su životinje različite i stvorene za različite svrhe, vrlo je teško usporediti njihovu inteligenciju.

Na primjer, psi se mogu istrenirati za mnogo toga, ali oni su uvijek ovisni o čovjeku, dok su se s druge strane mačke sposobnije brinuti same o sebi.

Zaključak je sljedeći: i mačke i psi pametni su na svoj način. Njihovu usporedbu možemo objasniti ovom analogijom:  Ako želite usporediti što je bolje, auto ili motor, shvatit ćete da ova vozila imaju neke sličnosti, ali ih je nemoguće usporediti jer su stvoreni za različite svrhe.

Ljudi inteligenciju kućnih ljubimaca uglavnom povezuju s tim koliko ih je lako istrenirati. Psi su poznati po tome što ih je lako dresirati, ali i mačke mogu biti izdresirane - potreban je samo pravi pristup. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 20:44