StoryEditorOCM
Panoramanije bezazleno

Stručnjak napominje da ova četiri sredstva za čišćenje treba izbjegavati; mogu biti iznimno opasna, a i napraviti štetu

Piše MOZAIK SD
13. ožujka 2024. - 15:45

Dok se polako pripremamo za proljetno čišćenje doma, stručnjaci upozoravaju da se neka sredstva ne smiju koristiti jer mogu oštetiti površine koje želite očistiti.

Stručnjak za podove Liam Cleverdon upozorava koje proizvode treba izbjegavati i nudi alternative kako bi vaši podovi bili čisti i održavani.

Prvo, ocat, iako koristan za mnoge probleme u kućanstvu, nije idealan za čišćenje podova jer njegova kiselost može oštetiti završnu obradu poda, osobito drvene ili nelakirane podove poput vinila ili linoleuma. Limunov sok također se ne preporučuje jer njegova kiselost može oštetiti podove, piše Krstarica.

Izbjeljivač, iako dezinficijens, može uzrokovati nepopravljivu štetu na podovima, skidajući boju i oslabljujući materijal. Ulje također može ostaviti tragove i ostatke na podovima, uzrokujući štetu i privlačeći prljavštinu. Amonijak je također štetan jer može uništiti podne materijale i promijeniti njihov izgled.

Kao alternativa, preporuča se korištenje pH neutralnog sapuna i krpe od mikrovlakana. Mješavina blagog sapuna i vode u kombinaciji s krpom od mikrovlakana može se koristiti za čišćenje tvrdih poliuretanskih podova, porculanskih pločica i kamenih podova, osiguravajući sigurno i učinkovito čišćenje bez oštećenja. Također, redovito metenje ili usisavanje može ukloniti prljavštinu bez potrebe za agresivnim sredstvima za čišćenje. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:40