
U današnje vrijeme mnogi ne mogu zamisliti život bez električne energije. I sam najavljeni prekid od par sati poremeti ljudima život, a kamoli ne iznenadni nestanak kao što se desilo jučer u Španjolskoj i Portugalu.
Iako je nestanak struje izazvao šok i zbrku, stručnjaci smatraju da takvi prekidi nisu toliko nevjerojatni, s obzirom na tehničke izazove koje energetski sustavi na rubu europske sinkrone mreže mogu doživjeti. Paul Harreman, voditelj tvrtke Energy Montel Analytics, istaknuo je da masovni nestanak struje u Španjolskoj i Portugalu “nije bio osobito iznenađujući”, prenosi Focus.de. “Ovakvi događaji na modernim energetskim tržištima mogu se dogoditi, premda su iznimke”, rekao je Harreman.
Struja se rano poslijepodne vratila u Baskiju i područje oko Barcelone, a u dijelove Madrida u večernjim satima dokad je normalizirano 61 posto mreže, objavio je nacionalni operater. Određeni broj stanovnika struju je dobio i nakon više od 12 sati od prestanka napajanja. Tako je mnogima nestanak struje ne samo poremetio planove, nego je napravio i popriličnu financijsku štetu. Naime, zalihe hrane koje su ljudima bile spremljene u hladnjacima i zamrzivačima u dijelovima zemalja gdje se struja vratila nakon dugo vremena morala se baciti.
Uglavnom hladnjak može držati hranu na odgovarajućoj temperaturi do četiri sata bez struje, dok zamrzivač može biti do 48 sati ako je pun (24 ako je na pola kapaciteta), prema američkoj Agencija za sigurnost i inspekciju hrane (USDA).
Prije svega, agencija savjetuje da se nijedan od uređaja ne otvara tijekom nestanka struje kako bi se što duže sačuvala niska temperatura. Ako je nestanak struje duži od četiri sata USDA preporučuje bacanje mesa, ribe, jaja i njihovih zamjena (bilo sirovih ili kuhanih), narezaka, kobasica, variva, pizza, pripremljenih salata (piletina, tuna, makaroni, krumpir); umaci i nadjevi, mlijeko, kreme, jogurti, meki sirevi, rezano voće i povrće, otvoreni sokovi, preljevi s kremastom podlogom, tijesta, kolači s vrhnjem...
Među namirnicama koje se nalaze u hladnjaku koje se mogu sačuvati naveli su: cijelo voće i povrće, neotvoreni sokovi, orašasti plodovi, pekarski proizvodi poput voćnih pita, kruha, lepinja, muffina i kolača koji nemaju preljeve od sira ili vrhnja, tvrde i prerađene sireve, maslac i margarin, svježe začinsko bilje i začine.
Miris hrane može ukazivati na loše stanje, ali da činjenica da nešto ne miriše loše ne znači da je u dobrom stanju.
U zamrzivaču ne bi trebalo biti problema jer se neće odmrzavati dok ne prođu 24 ili 48 sati. Ako se to dogodi, hrana se može konzumirati sve dok se čuva na temperaturi sličnoj temperaturi u hladnjaku (oko pet ili šest stupnjeva Celzijusa).
U slučaju da se hrana pokvarila, kako bi se uklonili mirisi iz hladnjaka i zamrzivača, USDA preporučuje bacanje hrane i uklanjanje ladica, čišćenje vrućom vodom i deterdžentom te ispiranje otopinom za dezinfekciju.
Također savjetuje čišćenje unutrašnjosti uređaja, uključujući vrata i spojeve, vrućom vodom i sodom bikarbonom, a zatim ispiranje otopinom za dezinfekciju. Tada je poželjno ostaviti vrata otvorena 15 minuta. "Ako miris potraje, pokušajte očistiti mješavinom octa i vode, ostavite da se prozrači. Možete staviti i talog kave ili sodu bikarbonu u posudu na dnu. Također možete koristiti komercijalni proizvod po uputama proizvođača", zaključuju.
Komentari (0)
Komentiraj